3. jun 2019. Zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana u poseti Narodnoj skupštini

3. jun 2019. Zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana u poseti Narodnoj skupštini

Ponedeljak, 3. jun 2019.

Zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana u poseti Narodnoj skupštini

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković i član PGP sa Azerbejdžanom Žarko Mićin primili su danas zamenika ministra spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Ramiza Hasanova (Ramiz Ayvaz oglu Hasanov) sa kojim su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje i daljem razvijanju strateškog patnerstva Srbije i Azerbejdžana.


Marinković je izrazio očekivanje da će se u Narodnoj skupštini u narednom periodu ratifikovati sporazumi koje Srbija ima sa Azerbejdžanom, posebno u oblasti socijalnog osiguranja, poreske politike i ukidanja viza za građane. On je istakao da je Srbija veoma zadovoljna nivoom i intenzitetom parlamentarne saradnje sa Azerbejdžanom, kao i saradnjom u multilateralnim organizacijama kao što su IPU, PSSE i PS CES. Potpredsednik Marinković je izrazio zadovoljstvo razvojem ekonomske saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti infrastrukture i građevinarstva, kao i kulturnom saradnjom.

On je detaljno upoznao sagovornika sa poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i izrazio zahvalnost Azerbejdžanu na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Zabrinuti smo zbog stopiranja dijaloga od oktobra prošle godine, kada su privremene institucije u Prištini započele niz aktivnosti koje su suspendovale dijalog“, poručio je Marinković.

On je dodao da je uvođenjem taksi na robu iz Srbije i BiH od 100 odsto Priština povredila sve međunarodne konvencije o trgovini, a formiranjem tzv. vojske brutalno prekršila Rezoluciju 1244 SB UN. Takođe, on je istakao i da je u proteklih godinu dana 14 država u svetu povuklo priznanje tzv. Kosova.

Marinković je u razgovoru sa zamenikom ministra Hasanovim naveo da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Azerbejdžana i podržava u nameri da svako pitanje reši mirnim putem kroz dijalog. On je rekao da će Narodna skupština razmotriti donošenje rezolucije koja se odnosi na spor između Azerbejdžana i Jermenije.

Član PGP sa Azerbejdžanom Žarko Mićin ponovio je zahvalnost na principijelnom stavu po pitanju KiM i istakao da je Srbiji danas on značajniji neko ikad, imajući u vidu poslednja dešavanja. On je zahvalio što Azerbejdžan nije glasao za prijem tzv. Kosova u Interpol, UNESKO i Venecijansku komisiju, što je pravi pokazatelj podrške Republici Srbiji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana Ramiz Hasanov izrazio je zadovoljstvo strateškom saradnjom dveju država i posebno pozdravio međusobno podržavanje u međunarodnim organizacijama, uz poštovanje međunarodnog prava i normi. On je zahvalio Srbiji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu njegove zemlje i upoznao sagovornike sa poslednjim dešavanjima u vezi rešavanja spora između Azerbejdžana i Jermenije.

Hasanov je izrazio posebno zadovoljstvo što u oba parlamenta postoje poslaničke grupe prijateljstva, koje će sigurno uticati na odnose i prijateljstvo dva naroda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 12. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja