14. januar 2022. Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dušica Stojković

14. januar 2022. Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dušica Stojković

Petak, 14. januar 2022.

Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dušica Stojković učestvovalana sastanku predsedavajućih KOSAK

Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije učestvovala je na sastanku predsedavajućih Odbora za evropske poslove država članica Evropske unije (KOSAK) koji se u okviru parlamentarne dimenzije francuskog predsedavanja Savetu EU, održao 13. i 14. januara 2022. godine u Parizu.


Sastanak su otvorili predsednik francuskog Senata Žerar Laršer i predsedavajući Odbora za evropske poslove francuskog Senata i Nacionalne skupštine Žan Fransoa Rapan i Sabin Tile. Na početku sastanka održan je minut ćutanja povodom nedavne smrti predsednika Evropskog parlamenta Davida M. Sasolija.

Nakon prezentacije rezultata i dogovora postignutih na sastanku KOSAK Trojke od strane predsedavajućih, usledile su tri sesije na kojima se diskutovalo o prioritetima francuskog predsedavanja Savetom EU, novim metodama rada u okviru KOSAK i dvanaestogodišnjici od uvođenja evra, postignućima i budućnosti evropske monete. Na sastanku su pored članova parlamenata država članica EU, učestvovali i predstavnici odbora za evropske integracije parlamenata država kandidata za članstvo Albanije, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore u svojstvu posmatrača i predstavnici parlamenata Velike Britanije, Švajcarske, Norveške i Gruzije, u svojstvu specijalnog gosta.

U prvom delu, istaknuta je važnost jedinstva EU koja se suočava sa sve većim demokratskim deficitom i moto francuskog predsedavanja Savetu EU glasi „Obnova snaga i osećaj pripadanja”. Istaknuto je da, uprkos pandemiji, pokušavamo da se vratimo normalnom životu, čemu je dokaz i organizacija ove Konferencije. Istaknuta je sve veća uloga i značaj nacionalnih parlamenata na nivou EU, jačanje poverenja i osnaživanje fundamentalnih prava. Državni sekretar Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Klement Bone predstavio je prioritete francuskog predsedavanja Savetu EU kao što su suverenija Evropa, novi model rasta kroz digitalnu, zeleniju i više socijalnu i humaniju Evropu koja ispunjava očekivanja svojih građana. Podsetio je na kapacitete Evropske unije da se bori protiv migrantske krize, jača spoljašnje granice Unije i nastavlja da snažnije koordinira spoljnu i bezbednosnu politiku EU i najavio održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu u junu 2022. godine.

Stojković se na početku svog izlaganja zahvalila Parlamentu Francuske na organizaciji KOSAK i poželela uspeh u narednih šest meseci predsedavanja. Istakla je da je za stabilnost demokratije važna bezbednost i saradnja svih aktera na nivou EU, i u tom smislu ne treba da bude zapostavljena i mora biti osnažena kroz metodologiju pregovora koja se sada vodi u okviru klastera i čiji je jedan od najvećih zagovornika upravo Francuska. Istakla je da Republika Srbija i Narodna skupština nastavljaju da dosledno rade na ostvarenju reformi, uz to poštujući i uvažavajući sve različitosti i probleme sa kojima se suočava i EU. Stojković je istakla da je odluka o otvaranju klastera 4 dobra i da će omogućiti Srbiji da dodatno kandiduje važne projekte iz oblasti životne sredine, obnove diverzititeta, poboljšanju kvaliteta vazduha, vode i tla, kao i cirkularne ekonomije. Srbija je ostvarila vidljiv napredak na planu zakonodavne i institucionalne reforme u više oblasti, uključujući nacionalne manjine, sprečavanje pranja novca, trgovine ljudima, azila, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i u toku su ustavne reforme o kojima će se građani izjasnioti na referendumu 16. Januara 2022. godine. Stojković je naglasila da smatra da je proces pristupanja definisan brojnim obavezama, odlukama koje moramo doneti, a koje zahtevaju snažnu političku volju, sprovođenje pravnih reformi i rešavanje sporova sa susedima. Takođe, i Evropska unija mora biti kredibilan partner koji će kroz razne mehanizme angažovanja i prisustva u regionu, uključujući i finansijsku podršku, omogućiti da države kandidati za članstvo u EU brže i efikanije ispunjavaju svoje obaveze, zaključila je Stojković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1