20. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Parlamenta Gruzije

20. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Parlamenta Gruzije

Ponedeljak, 20. mart 2023.

Zajedničko saopštenje za medije predsednika Parlamenta Gruzije i predsednika Narodne skupštine Republike Srbije u kome se ističe obostrana podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i pridruživanju Gruzije i Republike Srbije Evropskoj uniji

Predsednik Parlamenta Gruzije Šalva Papuašvili i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić istakli su važnost prijateljskih odnosa između Gruzije i Republike Srbije, koji se upotpunjuju zajedničkim nastojanjima ka članstvu u Evropskoj uniji i obostranom odlučnom podrškom osnovnim načelima međunarodnog prava, uključujući načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.


Predsednici parlamenata su pozdravili intenziviranje bilateralnih odnosa između Gruzije i Republike Srbije, kroz redovne razmene poseta na visokom nivou, uključujući razmenu poseta između predsednika parlamenata, poslaničkih grupa prijateljstva i resornih odbora parlamenata, kao što je predviđeno Sporazumom koji su dva parlamenta potpisala 2019. godine.

Na agendi razgovora našla se i tema evropskih integracija Srbije i Gruzije. Sagovornici su potvrdili čvrstu opredeljenost za članstvo dve države u Evropskoj uniji, međusobnu podršku po ovom pitanju, kao i spremnost da intenzivno sarađuju i neguju tradicionalne zajedničke evropske vrednosti, na obostranu korist građana obe zemlje. Narodna skupština Republike Srbije će sa Parlamentom Gruzije podeliti svoje značajno iskustvo u procesu evropskih integracija.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Orlić i predsednik Parlamenta Gruzije g. Papuašvili istakli su značaj uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države.

Tokom sastanka je izražena spremnost za intenziviranje političkog dijaloga, kao i unapređenje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, posebno na ekonomskom planu, ali i u oblastima poljoprivrede, informacionih tehnologija, investicija.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2