Subota, 3. jun 2023.

Zajedničko saopštenje za medije - Predsednik Skupštine Srbije i poslanici EP nakon sastanka u Narodnoj skupštini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, članom Delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom i bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Knutom Flekenštajnom i Alojzom Peterlom.


Sagovornici su tokom sastanka izrazili spremnost da nastave sa saradnjom u okviru započetog Procesa parlamentarnog dijaloga, jačanja kapaciteta i uloge parlamenta u procesu evropskih integracija.

„Radimo sa Narodnom skupštinom Republike Srbije na uspostavljanju Procesa parlamentarnog dijaloga od septembra 2022. godine. Međutim, razumemo trenutni politički kontekst i složili smo se da odložimo celokupnu rundu dijaloga o funkcionisanju parlamenta, koji bi se odvijao uz ko-posredovanje Evropskog parlamenta. Za dijalog je od suštinskog značaja da sve poslaničke grupe budu u prilici da mogu da učestvuju. Verujemo da će Srbija i njeni građani pronaći snage da prevaziđu ove teške trenutke. Dobro funkcionisanje parlamenta je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo koje je odlučno da se pridruži Evropskoj uniji“, poručili su poslanici EP i ponovili da je EP spreman da podrži Narodnu skupštinu Republike Srbije u jačanju njene demokratske uloge.

Predsednik NS RS je pozdravio spremnost na održavanje naredne runde dijaloga uz njegovo ko-posredovanje, i naglasio spremnost NS RS da i dalje vodi otvoren i inkluzivan dijalog o svim temama od društvenog značaja, čemu je jasan dokaz i tekuća plenarna sednica, koja je organizovana u skladu sa željama opozicionih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Kako je dogovoreno na sastanku, zajednički rad na svim prethodno dogovorenim temama u okviru Procesa parlamentarnog dijaloga će, uz uvažavanje okolnosti i obaveza dva parlamenta, biti nastavljen u najkraćem realnom roku, nakon letnje pauze.