11. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador Finske

11. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador Finske

Utorak, 11. oktobar 2022.

Za Srbiju ne postoji alternativa kada je u pitanju EU, istakao je predsednik Odbora za spoljne poslove u razgovoru sa ambasadorima Finske, Švajcarske i Slovačke

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović danas je u Narodnoj skupštini, u nizu sastanka, razgovarao sa ambasadorima Finske Kimom Lahdevirtom, Švajcarske Ursom Šmidom i Slovačke Fedorom Rosohom.


Stefanović je u razgovorima sa ambasadorima apostrofirao potrebu za kontinuiranom saradnjom sa zemljama koje pripadaju Evropskoj uniji, kao i podršku koja Srbiji stiže iz ovih zemlja na njenom evropskom putu i naglasio da taj proces mora dobiti dodatan impuls, pogotovo u trenutnoj situaciji koja se dešava u celoj Evropi.

Dodao je da je za Srbiju štetno što se odugovlači sa konstituisanjem Vlade, jer je ona jedan od ključnih faktora koji bi razrešili pitanja diverzifikacije izvora snabdevanja zemlje gasom i drugim energentima, kao i zavisnih veza sa Moskvom. Predsednik Odbora za spoljne poslove je ponovio da će, nakon formiranja Vlade RS, podneti inicijativu za usaglašavanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, koja je u procentima opala sa 60 odsto, na 45 odsto. Istakao je da Srbija jeste vojno neutralna, ali ne i politički neutralna država, imajući u vidu da je zemlja kandidat za članstvo u EU. Stefanović je ocenio i da su za Zapadni Balkan neophodni konkretni i opipljivi potezi Evropske unije, kada se govori o procesu proširenja ove zajednice.

Ambasadori su se interesovali i za rad skupštinskih odbora i vremenski okvir za formiranje Vlade, a Stefanović je naveo da u Odboru za spoljne poslove dominira kolegijalna i konstruktivna atmosfera, koja se pre svega vodi zajedničkim interesima, u korist građana. Podvukao je da je jedan od njegovih ciljeva pronalaženje konstruktivnog rešenja i rešavanje zamrznutih odnosa sa Prištinom, koji bi mogao da se reši potpisivanjem obimnog i obligacionog ugovora, koji bi rešio tenziju dve strane i ne bi uključivao pitanje suvereniteta strana potpisnica. Na ovu temu, predsednik Odbora naglasio je stav da se od Srbije ne sme tražiti i vršiti pritisak za priznanje tzv. države Kosovo.

Finski ambasador Kim Lahdervit je na interesovanje predsednika Odbora naveo da Finska nema mnogo preduzeća koja posluju u Srbiji i da se takva atmosfera može promeniti primenom istih mera prema Rusiji, koje je preduzela i Evropska unija. Stefanović je naveo da stagnacija stranih investicija može dovesti i do povlačenja kapitala dosadašnjih ulagača i da takav scenario ne bi bio u interesu građana Republike Srbije. Naveo je da EU jeste glavni ekonomski partner Srbiji, sa kojim Srbija deli iste ili veoma slične interese i vrednosti i da za Srbiju ne postoji alternativa kada je u pitanju Evropska unija.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid i predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović zajednički su istakli značaj Parlamenta, i njegove transparentnosti i efikasnosti u radu. Složili su se da su, u tom smislu, bitni programi koje Švajcarska agencija za razvoj, u saradnji sa UNDP, sprovodi u Narodnoj skupštini i lokalnim skupštinama.

Ambasador Šmid je dodao i da je srpska dijaspora u Švajcarskoj veoma važan faktor saradnje i dobrih odnosa naše dve države, i ukazao da iza mnogih švajcarskih investicija i firmi koje posluju u Srbiji, i zapošljavaju preko 12000 građana Srbije, stoje građani Švajcarske srpskog porekla.

Ambasador Slovačke Fedor Rosoha je ocenio da parlamentarna diplomatija ima sve veću važnost i da direktni kontakti parlamentaraca mogu dodatno produbiti odnose između Srbije i Slovačke, koje, tokom istorije imaju dobro razumevanje i isti pristup osetljivim temama. Stefanović se zahvalio na principijelnom stavu Slovačke i nepriznavanju nezavisnosti tzv. države Kosovo, a ambasador Rosoha je naveo da se pozicija Slovačke po tom pitanju neće menjati. On je izrazio podršku dijalogu Beograda i Prištine, koji treba da dovede do rešenja kojim će obe strane biti zadovoljne.

Rosoha i Stefanović su tokom razgovora ocenili i da treba uložiti napore da dobri politički odnosi Srbije i Slovačke budu praćeni i odgovarajućim ekonomskim odnosima i saradnjom.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja