16. septembar 2021. Predsednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović u poseti Ljubljani

16. septembar 2021. Predsednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović u poseti Ljubljani

Četvrtak, 16. septembar 2021.

Vujadinović u poseti Ljubljani

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović u poseti je Ljubljani, Republika Slovenija, na poziv predsednika Saveza Srba Slovenije Vladimira Kokanovića, gde se juče sastao sa predstavnicima Srba u Republici Sloveniji i prisustvovao potpisivanju Deklaracije o saradnji srpskih društava u Republici Sloveniji.


Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe i u regionu Milimir Vujadinović rekao je da je potpisivanjem Deklaracije o saradnji srpskih društava u Sloveniji poslata poruka jedinstva i okupljenosti oko matice Srbije. Vujadinović je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave proslavio u Ljubljani zajedno sa Srbima iz Slovenije i prisustvovao potpisivanju Deklaracije, a danas nastavlja razgovore u slovenačkom parlamentu o statusu Srba u ovoj zemlji.

“Juče je bio istorijski dan u Ljubljani. Trudili smo se da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nijedan Srbin na svetu ne ostane sam, a posebno ne tamo gde žive u velikom broju. Potpisivanjem Deklaracije naša društva u Sloveniji su ujedinjena u njihovom delovanju, bez obzira koji deo populacije okupljali i bez obzira da li dolazili iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, te jedinstvena u očuvanju srpskog nacionalnog identiteta i kulture, polazeći od toga da je Srbija matica oko koje se okupljaju”, rekao je Vujadinović.

On je istakao da Srbi u Sloveniji vide napredak Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, te da su ponosni na tu činjenicu, kao i da osećaju benefite od napretka matice.
Vujadinović je naveo da predstoji borba pred organima Slovenije za bolji status Srba i priznavanje kao nacionalne manjine.

“Dobijanjem tog statusa Srbi bi bili najveća nacionalna manjina. Taj status u Sloveniji danas imaju italijanska i mađarska nacionalna manjina. U Sloveniji je između 70.000 i 150.000 Srba, tačan broj nije poznat, jer na popisu nisu imali mogućnost da se izjasne kao Srbi, što govori o važnosti naše zajednice”, podsetio je Vujadinović.

U nastavku posete, predsednik odbora Milimir Vujadinović danas će razgovarati sa predstavnicima zakonodavne vlasti Slovenije koje će još jednom zamoliti da slovenačka država uvaži zahteve srpske zajednice u Sloveniji i omogući njihovo slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti i dobijanje statusa nacionalne manjine.

“Sve, naravno, na osnovu slovenačkih zakona koji polaze od principa autohtonosti, jer su Srbi u Sloveniji autohtoni narod sa korenima u Beloj Krajini još od početka 16. veka. Voleli bismo da oni u Sloveniji imaju onakav status kakav slovenačka manjina ima u Srbiji. Smatramo da su ovi ljudi pre svega bogatstvo i korist Slovenije i ponos države Srbije, te most u razvijanju još boljih odnosa dve prijateljske države”, poručio je Vujadinović.

Predsednik Saveza Srba Slovenije, Vladimir Kokanović istakao je da Deklaracija o temeljnim principima dalje saradnje podrazumeva sporazum o saradnji društava na očuvanju srpske tradicije i kulture, što zapravo znači jedinstvo oko najvažnijih nacionalnih pitanja u Sloveniji, za koje će se od sada svi zajedno boriti radi ostvarivanja statusnih pitanja i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je sa njima bio predsednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, jer je to poruka da matica Srbija zajedno sa Republikom Srpskom vodi računa o najvitalnijim nacionalnim interesima Srba u Sloveniji.

“Na ovaj način šaljemo poruku i matici i svim Srbima u regionu i svetu da Srbi nisu duboko podeljen, već jedinstven narod oko najvažnijih nacionalnih pitanja i ljubavi prema matici”, kazao je Kokanović.

Savez srpskih društava Slovenije i Savez Srba Slovenije juče su u potpisivanjem Deklaracije o saradnji u Ljubljani obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i odlučili da zajednički deluju, ostavljajući iza sebe dugogodišnje nesuglasice među srpskim društvima u Sloveniji.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4