22. maj 2021. Delegacija Narodne skupštine u službenoj poseti Albaniji

22. maj 2021. Delegacija Narodne skupštine u službenoj poseti Albaniji

Ponedeljak, 24. maj 2021.

Vujadinović posetio Srbe u Albaniji - Daćemo sve od sebe da im pomognemo da sačuvaju svoje srpsko ime

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović tokom vikenda boravio je u službenoj poseti Albaniji gde se u Tirani i Skadru sastao sa predstavnicima srpskih udruženja.


U ambasadi Srbije u Tirani je razgovarao sa sunarodnicima iz udruženja „Skadarlija“ iz Tirane, na čelu sa Salkom Brajovićem, Srbinom rodom iz Skadra.

„Veoma je teško danas biti Srbin i čuvati srpsko ime u Albaniji. Kada bi Srbi u Albaniji, kojih ima više hiljada, uživali bar pola prava koja uživaju Albanci u Srbiji, bili bi presrećni. Uradićemo sve da im pomognemo da sačuvaju svoje ime i vekovno prisustvo u Albaniji“, izjavio je Vujadinović.

U gradu Skadru, opevanom u mnogim srpskim narodnim pesmama, danas živi malobrojna srpska zajednica koja svoje ime i kulturu ljubomorno i mukotrpno čuva kroz srpsko udruženje „Morača-Rozafa“, odolevajući mnogim pritiscima. Vujadinovića su ugostili Pavle Jakoja Brajović, Zoran Ajković i Loreta Hajkoja, pripadnici srpske manjine i državljani Srbije.

„Daćemo sve od sebe da im pomognemo da sačuvaju svoje srpsko ime, kao i da ohrabrimo druge da jasno i bez straha govore o svom srpskom poreklu. Na kraju, kada uporedite sve, shvatite koliko je majka Srbija u poslednjim godinama ozbiljna zemlja i koliko su oni ponosni na rast Srbije, jer njen rast i napredak je i njihov napredak“, izjavio je Vujadinović.

On je dodao da će utiske posete preneti organima Republike Srbije, ali i Republike Srpske na koje su Srbi u Albaniji izuzetno ponosni.

Sa Vujadinovićem u poseti Albaniji bio je i Radoslav Vujović, pomoćnik generalnog sekretara Narodne skupštine, rukovodilac Sektora za zakonodavstvo. Nakon Albanije delegacija Narodne skupštine posetu je nastavila Crnoj Gori.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3