17. septembar 2021. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović u nastavku posete Ljubljani

17. septembar 2021. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović u nastavku posete Ljubljani

Petak, 17. septembar 2021.

Vujadinović nastavlja posetu Ljubljani

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović u nastavku posete Ljubljani, sastao se juče sa poslanicima Državnog zbora Republike Slovenije.


Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe i u regionu Milimir Vujadinović posetio je juče Državni zbor Republike Slovenije, gde se sastao sa Robertom Polnarom, predsednikom Odbora za finansije i Dušanom Šiškom, predsednikom Komisije za Slovence u susednim zemljama i svetu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici srpskih društava u Sloveniji Vladimir Kokanović i Zlatomir Bodiroža. Na sastanak se telefonski uključio i Zmago Jelinčić, predcednik Slovenačke nacionalne stranke.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović predložio je poslanicima slovenačkog parlamenta da razmotre da se omogući izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti na predstojećem popisu što je od velikog značaja za Srbe u Sloveniji i da im se kao autohtonom narodu omogući sticanje statusa nacionalne manjine, kao najbrojnijem narodu u Sloveniji posle Slovenaca.

Tema sastanka bio je položaj srpske zajednice u Sloveniji koja, prema procenama, broji između 70.000 i 150.000 ljudi. Razgovaralo se i o mogućnosti odobravanja dvojnog državljanstva za Srbe, kao i o ostalim pitanjima važnim za srpsku zajednicu.

Predstavnici srpskih društava Vladimir Kokanović i Zlatomir Bodiroža predstavili su rad društava i ukazali na probleme sa kojima se suočava srpska zajednica u Sloveniji i izneli predloge za njihovo rešavanje, ističući da je Slovenija njihova domovina i da žele da rade na unapređenju položaja Srba u Sloveniji. Naglasili su da su ponosni na državu Srbiju i njen napredak, te da kao zajednica žele da doprinesu razvoju slovenačkog društva, pre svega kroz unapređivanje privredne saradnje sa Srbijom.

Vujadinović je istakao da ovaj sastanak predstavlja prvi zajednički nastup naših društava, nakon potpisivanja deklaracije o zajedničkoj saradnji i posebno naglasio da samo jedinstveni, uz pomoć matice Srbije i njenog predsednika Aleksandara Vučića možemo očekivati rezultate za naš narod.

Milimir Vujadinović naveo je da su politički odnosi dve zemlje u usponu, da je ekonomski ojačana Srbija u mogućnosti da pomogne svojim sunarodnicima gde god da žive i istako da Srbe u Crnoj Gori i BiH ne smatra dijasporom već autohtonim stanovništvom. Izneo je podatak da u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj živi skoro 2 miliona Srba. Naglasio je da je obaveza Srbije prema tim ljudima velika, uz poštovanje političkih sistema zemalja u kojima oni žive. Istakao je da Srbi koji žive u Sloveniji treba da osete prosperitet Srbije i da kao građani Slovenije budu spona sa Srbijom. Naglasio je da Srbija i Slovenija nemaju otvorena politička pitanja što u mnogome govori o skladnom odnosu dve države. Imajući u vidu da u Sloveniji živi između 70.000 i 150.000 ljudi koji imaju srpsko poreklo, zamolio je da im se omogući priznanje statusa nacionalne manjine uz apsolutno poštovanje slovenačkog ustava i zakona. Podsetio je da slovenačka nacionalna manjina u Srbiji uživa ista prava kao i druge nacionalne manjine od kojih su neke značajno brojnije.

Vujadinović je naveo da su sagovornici imali prijateljski i konstruktivan pristup i razumevanje za teme, da će pomenuta pitanja biti predmet daljih razgovora kao i da smatraju da su Srbi autohtoni narod u Sloveniji i možda najiskreniji i istinski saveznici slovenačke države i naroda. Izrazio je zahvalnost slovenačkim prijateljima na pristupu i razumevanju i istakao da je ovo ujedno prvi put da se ove teme pokreću u slovenačkom parlamentu uz zajednički nastup predstavnika Srbije i ujedinjenih društava Srba u Sloveniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja