20. maj 2021. Vujadinović i Vujović u poseti Mostaru

20. maj 2021. Vujadinović i Vujović u poseti Mostaru

Četvrtak, 20. maj 2021.

Vujadinović i Vujović u poseti Mostaru

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović sastao se danas sa predstavnicima Srba u Mostaru sa kojima je razgovarao o položaju srpskog naroda, te očuvanju srpske kulture, jezika i identiteta u ovom gradu i poručio da će Srbija, kao i do sada, nastaviti pomagati srpsku zajednicu u dolini Neretve.


Vujadinović je rekao da je današnja poseta Mostaru istorijski trenutak jer se konačno, posle teških dešavanja iz devedesetih godina dočekalo i to da se predstavnici državnih organa Srbije sastanu sa legitimno izabranim političkim predstavnicima Srba u Mostaru.

Vujadinović naglašava da Srbija sada pokušava preneti sve benefite kada je u pitanju privredni i ekonomski napredak koji je vidan pod političkom palicom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na srpski narod gde god on živeo u okruženju.

„Srbi su verovatno jedan od naroda koji je policentričan kao nijedan drugi na Balkanu i koji živi u mnogo zemalja, ali mi želimo da ono što je napredak Srbije osete naši ljudi gde god oni da žive“, poručio je Vujadinović.

Podseća da Srbija u Mostaru finansira veliki broj udruženja, ali i Sabornu crkvu koja je, kako kaže, simbol Mostara onakav kakav treba biti.

„Napredak srpskog naroda sa sobom vuče i napredak onih koji žive sa njim. Nije cilj napraviti segregaciju Srba u bilo kom delu. Cilj je napretkom srpskog naroda pomoći napredak svih drugih i jedino to je budućnost“, zaključio je Vujadinović.

Zamenik predsednika Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević rekao je da ovo nije poseta gostiju nego braće iz Srbije jer je današnji dolazak kontinuitet i način na koji Srbi iz Srbije podržavaju Srbe u regionu.

„Siguran sam da će i podrška Srbije biti nastavljena i da će u narednom periodu Mostar i više biti u fokusu Srbije“, rekao je Milivojević.

Predsednik „Prosvjete“ Sanja Bjelica Šagovnović zahvalila se Vujadinoviću i Vujoviću na poseti i interesu za Mostar.

Ona je navela da „Prosvjeta“ i „Gusle“ zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizuju brojne kulturne i obrazovne sadržaje i na taj način rade na očuvanju srpskog identiteta u Mostaru.

„Do sada smo uvijek imali podršku Republike Srbije u svemu što radimo, a nadamo se da će tako biti i ubuduće. Trudimo se da Srbi u Mostaru imaju mjesto koje zaslužuju i da ćemo ubrzo imati pomake na svakom polju. Želimo da stavimo fokus na srpsku zajednicu u Mostaru i da uz pomoć Republike Srbije stvaramo bolje uslove i ambijent za život, ne samo srpske zajednice, već svih građana Mostara“, kazala je Bjelica Šagovnović.

U delegaciji Srbije, osim Vujadinovića, bio je i Radoslav Vujović, pomoćnik generalnog sekretara, rukovodilac Sektora za zakonodavstvo u Skupštini Republike Srbije, a današnjem sastanku su prisustvovali konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, mostarski paroh Radivoje Krulj, zamenik predsednika Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević, predsednik SPKD „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović, predsednik SPKUD „Gusle“ Radislav Tubić, predsednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo i sekretar Koordinacije Oleg Belović.

Sastanak je održan u Vladičanskom dvoru u Mostaru, a Vujadinović i Vujović su nakon sastanka obišli i Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru čiju obnovu pomaže Republika Srbija, te Prosvjetinu školu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6