Ponedeljak, 25. mart 2013.

Uspešan nastup srpskih parlamentaraca na početku zasedanja Interparlamentarne unije

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije učestvuje na 128. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije, na kojem je zastupljeno 130 parlamenata sveta.


Šefica delegacije Marija Obradović (SNS) izabrana je u Biro Drugog stalnog odbora Interparlamentarne unije za održivi razvoj, finansije i trgovinu, na mesto zamenika prvog potpredsednika. U ovom telu, Marija Obradović će predstavljati najuticajniju geopolitičku Grupu 12 plus, u kojoj su zastupljene sve evropske države, Kanada, Australija i Novi Zeland. Ovo je prvo funkcionersko mesto na koje je predstavnik Srbije izabran u poslednjih 20 godina. Takođe, Vladimir Marinković (SDPS) izabran je u Komitet za izradu rezolucije o održivom razvoju, na temu “Pravedna trgovina i inovativni mehanizmi održivog razvoja”, koja će biti usvojena na plenumu Interparlamentarne unije. To će biti prilika da se u rezoluciju implementiraju naši stavovi i predlozi.
Ostvareni su brojni kontakti i susreti sa delegacijama Nemačke, Francuske, Holandije i Švedske po pitanju evropskih integracija, unapređenja parlamentarne saradnje i aktivnosti u Interparlamentarnoj uniji, kao i sa delegacijama Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine.
Predstavljanje novoformirane Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine na sastanku žena parlamentaraca, otvorilo je mogućnost da Srbija bude domaćin evropske regionalne konferencije u IPU o položaju žena, u septembru ove godine.
U narednim danima, Marija Obradović će nastupiti na panelu o trgovini drogom i korupciji, kao jedan od glavnih izvestilaca, dok će Vladimir Marinković učestvovati u generalnoj debati. „Generalna debata u Interparlamentarnoj uniji je za parlamentarce isto sto i generalna debata Ujedinjenih nacija za Vlade, koja se održava krajem septembra svake godine u Ujedinjenim nacijama. Učešće u generalnoj debati se među parlamentarcima prati sa izuzetnom pažnjom“ – navodi Vladimir Marinković. „Ukoliko hoćete da kazete nesto, a da to čuje ceo svet, onda to kažete na Skupštini Interparlamentarne unije. Konferencije na kojima učestvuje 130 zemalja, odlična su prilika za plasiranje naših stavova i jačanje ugleda Srbije“ – navodi šefica delegacije Marija Obradović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 1. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja