16. septembar 2015. U Narodnoj skupštini održana proslava povodom 15 godina CEPPS programa

16. septembar 2015. U Narodnoj skupštini održana proslava povodom 15 godina CEPPS programa

Sreda, 16. septembar 2015.

U Narodnoj skupštini održana proslava povodom 15 godina CEPPS programa

U Domu Narodne skupštini održana je proslava povodom obeležavanja 15 godina CEPPS programa u Srbiji.


Tokom uvodnog obraćanja, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković ocenio je da se Srbija nalazi u procesu tranzicije, ali i u procesu osvajanja najviših standarda ljudskih prava, ekonomije i unapređenja demokratije. On se zahvalio na podršci koju su NDI i IRI pružili tom procesu i podršci Srbiji na učvršćivanju vladavine prava, boljih uslova poslovanja, kvalitetnije uloge parlamenta, kao i promeni izbornog sistema. Potpredsednik Narodne skupštine naveo je da je na inicijativu NDI formiran akcioni tim koji će se u narednom periodu baviti mogućnostima promene izbornog sistema i učiniti da Srbija ima politički sistem koji podrazumeva najviše standarde. On je istakao i da je uz podršku IRI i NDI formiran Ekonomski kokus, čime je otvoren dijalog sa ciljem stvaranja dobrog poslovnog ambijenta.

Direktorka USAID u Srbiji Aža El-Abd rekla je da su kako CEPPS program, tako i bliska saradnja NDI i IRI sa građanima, Narodnom skupštinom, Vladom Republike Srbije pomogli reformama. Ona je istakla da je CEPPS program pomogao političkim strankama da naprave politički sistem koji uključuje eksperte, javne institucije, građane i da je posebno uspešan u podršci razvoja institucija u Srbiji kako bi podržale demokratizaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović naveo je da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i da prema tom cilju Vlada sprovodi odgovornu i otvorenu politiku, kao i prema regionalnoj saradnji, infrastrukturnim projektima, ali i aktuelnoj migrantskoj krizi.

Predsednik Poslaničke grupe Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije Marko Đurišić istakao je, kao jedan od učesnika različitih projekata koje su organizovale te organizacije da su njihovi učesnici stekli znanja koja su im pomogla u političkom angažovanju i da će im ona koristiti kako bi zadržali nivo demokratskih sloboda koje danas imamo i da ih unaprede.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht poručila je da je demokratija posao koji nikad nije završen i u tom smislu zahvalila se NDI i IRI na obavljenom poslu razvijanja demokratije u Srbiji, izražavajući nadu da će ta podrška i dalje trajati. Ona je ukazala i na veliki doprinos te dve organizacije na razvijanju političkih procesa u Srbiji, podsetivši da je NDI pomogao osnivanje CeSid-a.

Rezultate CEPPS programa u Srbiji učesnicima su predstavili regionalni direktor IRI Jan Surotčak i regionalni direktor NDI Robert Bendžamin i doneli zaključak da su ove dve organizacije postale sinonim kada se govori o istraživanju javnog mnjenja.

Nakon uvodnih obraćanja, održana su tri panela gde je bilo reči o političkom predstavljanju, odgovornosti institucija prema građanima i učešću građana u demokratskim procesima. Tokom panela govorili su prof. dr Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine i Elvira Kovač, narodna poslanica, kao i predstavnici političkih stranaka i nevladinog sektora.

CEPPS (Konzorcijum za izbore i osnaživanje političkog procesa), koji čine Nacionalni demokratski institut (NDI) i Međunarodni republikanski institut (IRI), je sprovodio program podrške političkim procesima, koji je finansirao USAID.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2