15. septembar 2017. Učesnici radnog foruma „Jače demokratije – Uključite se sada!“

15. septembar 2017. Učesnici radnog foruma „Jače demokratije – Uključite se sada!“

Petak, 15. septembar 2017.

U Narodnoj skupštini održan radni forum „Jače demokratije – Uključite se sada!“

Povodom obeležavanja dvadeset godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o demokratiji, u Narodnoj skupštini, održan je radni forum „Jače demokratije – Uključite se sada!“.


U prvom panelu pod nazivom „Budućnost demokratije – parlamenti na putu unapređenja otvorenosti i transparentnosti“, generalni sekretar Narodne skupštine Svetislava Bulajić istakla je značaj parlamenta kao centralne institucije svakog demokratskog sistema, kako u Srbiji tako i u regionu.

„Susreti poput današnjeg predstavljaju mogućnost za razmenu iskustava u otvorenom dijalogu, ali i mogućnost za pronalaženje novih kreativnih rešenja, koja bi rad naših parlamenata učinila još transparentnijim “, poručila je generalna sekretarka.

Jan Lueneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji izrazio je podršku podsticanju otvorenosti i transparentnosti srpskog parlamenta, kao suštinskih vrednosti demokratije i rodne izbalansiranosti.

U drugom panelu pod nazivom „Otvorenost i transparentnost parlamenata u Srbiji i regionu - Akcioni planovi za otvorenost i benefit uključivanja parlamenta u inicijativu Partnerstva za otvorenu upravu“, generalna sekretarka izrazila je spremnost za unapređenje započetih projekata, kao i za saradnju koja bi doprinela dodatnoj otvorenosti i transparentnosti rada Narodne skupštine. Bulajić je naglasila da o transparentnosti i otvorenosti Narodne skupštine u njenom radu svedoče i aktivnosti koje su vezane za rad Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, u čiji rad je uključen i impozantan broj organizacija civilnog društva i medija, čime je građanima omogućeno direktno učešće u demokratskom procesu i odlučivanju. Generalna sekretarka je istakla da se saradnja Narodne skupštine i civilnog društva odvija i kroz aktivnosti neformalnih poslaničkih grupa, kao što su Ženska parlamentarna mreža, Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije, Zelena poslanička grupa, Ekonomski kokus Narodne skupštine, GOPAK itd. Takođe, komunikacija sa javnostima se ogleda, sada već tradicionalno, i kroz Nedelju parlamentarizma koju Narodna skupština organizuje treću godinu zaredom po ugledu na Parlament Velike Britanije, zaključila je Svetislava Bulajić.

Na Forumu su učestvovali i generalni sekretari Skupštine Crne Gore i Zajedničke službe Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Aleksandar Jovićević i Kenan Vehabović. Oni su se složili da su otvorenost i transparentnost osnova parlamenata uređenih država i izrazili spremnost da se, inače profesionalna i kvalitetna međupatrlamentarna saradnja na nivou stručnih službi, dodatno unapredi.

Da je Forum dobar povod za stvaranje novih ideja za buduće akcione planove kojim bi se, u saradnji sa stručnim službama, poboljšala edukacija građana po pitanju parlamentarne demokratije, smatra i Jovana Đurbabić iz Inicijative Otvoreni parlament. Predstavnici organizacija civilnog društva uzeli su aktivno učešće u diskusiji koja je usledila, u kojoj su preovladavale teme i pitanja usko vezana za dodatno unapređenje saradnje između nevladinog sektora i Narodne skupštine.


Video (1)

Petak, 15. septembar 2017. | radni forum „Jače demokratije – Uključite se sada!“ 15.09.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
nedelja, 27. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja