Subota, 30. septembar 2006.

U Domu Narodne skupštine počeo sa radom Nacionalni konvent o Evropskoj uniji u Srbiji

U Domu Narodne skupštine, intoniranjem himne Republike Srbije i himne Evropske unije, počelo je prvo Plenarno zasedanje Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Srbiji.U Domu Narodne skupštine, intoniranjem himne Republike Srbije i himne Evropske unije, počelo je prvo Plenarno zasedanje Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Srbiji.

Članove Predsedništva Nacionalnog konventa, članove radnih grupa i goste na svečanom otvaranju, pozdravio je, u ime organizatora Živorad Kovačević, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, a predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković i član Predsedništva Nacionalnog konventa otvorio je Prvo plenarno zasedanje istakavši da je najprirodnije da se u Domu Narodne skupštine, kući svih građana Srbije okupe svi učesnici procesa evropskih integracija. «Danas je dobar dan za Srbiju i mi moramo da znamo na šta smo se obavezali i za šta smo postigli konsenzus. Danas gledamo u ono što je naša budućnost – Srbija omeđena i obezbeđena svojom državom i evropskom budućnošću» istakao je predsednik Marković. On je prisutne podsetio na Izveštaj Evropske komisije iz 2005. godine u kome je posebno istaknut doprinos Narodne skupštine procesu evropskih integracija, i posebno apostrofirano donošenje Rezolucije o pridruženju Evropskoj uniji, zakonodavna aktivnost Narodne skupštine i rad njenih odbora. On je ponovio da je Narodna skupština uzela aktivno učešće u radu Unapređenog stalnog dijaloga i oformila posebno odeljenje za usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije. Narodna skupština je novim izmenama Poslovnika o radu omogućila dodatno jačanje skupštinskih odbora i donošenje novog Ustava Srbije. Istakavši dobru saradnju sa svim nivoima vlasti i nevladinim sektorom, predsednik Marković je pozvao na očuvanje onog što je do sada urađeno i na nastavak saradnje. Prisutnima su se, u svečanom delu programa obratili i Aleksandar Popović, ministar nauke i zaštite životne sredine i član Predsedništva Nacionalnog konventa i Nj.E. Igor Furdik, ambasador Republike Slovačke u Srbiji.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji u Srbiji ima za cilj jačanje kapaciteta za proces evropskih integracija i stvaranje foruma za trajnu i javnu debatu o evropskoj budućnosti Srbije. Osnovan je na inicijativu Evropskog pokreta u Srbiji i Slovačke asocijacije za spoljnu politiku i sastoji se od Predsedništva i šest radnih grupa: politička uslovljenost i domaće institucije; regionalna saradnja; pravosuđe, slobode i bezbednost; kapital i usluge; robe i poljoprivreda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 8. decembar

Ceo kalendar dogadjaja