Ponedeljak, 19. oktobar 2009.

U Domu Narodne skupštine održana konferencija o siromaštvu među decom

U Domu Narodne skupštine danas je održana Konferencija na temu: „Deca i siromaštvo: globalni kontekst, nacionalni prioriteti i lokalna rešenja“, koju su organizovali Ministarstvo rada i socijalne politike i TAIEX odeljenje Evropske komisije, u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji i Narodnom skupštinom Republike Srbije.U Domu Narodne skupštine danas je održana Konferencija na temu: „Deca i siromaštvo: globalni kontekst, nacionalni prioriteti i lokalna rešenja“, koju su organizovali Ministarstvo rada i socijalne politike i TAIEX odeljenje Evropske komisije, u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji i Narodnom skupštinom Republike Srbije.

Konferenciju je otvorila predsednica Narodne skupštine i predsedavajuća Radne grupe za prava deteta prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, koja je istakla da u Srbiji „dečja prava još nisu u dovoljnoj meri ostvarena“ Do porasta broja siromašne dece došlo je usled ekonomske krize, rasta cena hrane i energije, a najugroženija su deca do 14 godina starosti. Mališani iz siromašnih porodica suočavaju se sa problemima u razvoju, poteškoćama u školi i u kasnijem uključivanju u društvo, rekla je predsednica Narodne skupštine.

Skupštinska Radna grupa za prava deteta pokrenula je inicijativu da se, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, sagledaju posledice strategija i mera Vlade na položaj porodice i dece. „Naša je obaveza da štitimo decu od siromaštva i socijalne isključenosti, posebno u teškim vremenima ekonomske krize“, naglasila je predsednica Đukić-Dejanović.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Ljiljana Lučić je u uvodnom izlaganju istakla da je Vlada Srbije posvećena borbi za iskorenjivanje siromaštva i navela da je apsolutno siromaštvo u 2007. godini smanjeno sa milion na 500 000 hiljada siromašnih. Međutim, krajem 2008. godine taj broj je povećan zbog ekonomske krize, s tim što zabrinjava podatak da se broj siromašne dece nije smanjivao istim tempom kao broj siromašnih u drugim ugroženim kategorijama stanovništva.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer je naglasio da Vlada, ali i svi drugi nosioci vlasti na republičkom i lokalnom nivou, moraju nastaviti da rade na poboljšanju socijalne brige o deci, a posebno na uključenju u društvo najmlađih iz margionalizovanih grupa. On je dodao da će Evropska komisija nastaviti da pomaže razvoj socijalne politike prema deci, politiku inkluzije i povratak izbeglica.

Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg je ocenila da je Srbija uradila mnogo na zaštiti dece, a najviše u uključivanju dece iz manjinskih sredina u obrazovanje i sistem zdravstvene zaštite.

Učesnicima Konferencije obratio se ispred Evropske komisije Valter Volf, koji je govorio o evropskim pristupima i merama za smanjenje siromaštva dece i naporima koji se čine na nivou Evropske unije za eliminaciju socijalne isključenosti dece. U ime Regionalne kancelarije UNICEF-a za Centralnu i Istočnu Evropu, Gordon Aleksander je govorio na temu: „Uticaj ekonomske krize na decu i mogući odgovori.“

Na dnevnom redu konferencije bile su sledeće teme: “Smanjenje siromaštva dece u datim političkim i ekonomskim uslovima“, „Nacionalni plan akcije za decu-praćenje napretka i utvrđivanje prioriteta za naredni period“ i „Različiti modaliteti podrške EU za smanjenje siromaštva-primeri dobre prakse“.

Učesnici Konferencije su ocenili da je ekonomska kriza doprinela povećanju broja siromašnih u Srbiji i da oko 300 000 dece živi ispod ili na samoj granici siromaštva. U borbi protiv siromaštva, pored hitnih intervencija i socijalnih davanja, kako je naglašeno, potrebno je da se, pre svega, brže rešava problem nezaposlenosti.

U radu Konferencije učestvovali su članovi Odbora za smanjenje siromaštva i Radne grupe za prava deteta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 1. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja