Utorak, 7. novembar 2006.

U Domu Narodne skupštine održan sastanak Grupe Srbija-NATO

U Domu Narodne skupštine održan je danas sedmi sastanak Grupe Srbija – NATO za reformu odbrane u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije.U Domu Narodne skupštine održan je danas sedmi sastanak Grupe Srbija – NATO za reformu odbrane u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Sastanak je otvorio predsednik Narodne skupštine Predrag Marković istakavši da održavanje ovakvog skupa u Domu Narodne skupštine predstavlja poštovanje i spremnost da se u instituciji koja je najviše zakonodavno i jedino ustavotvorno telo u zemlji održi skup posvećen reformi sistema odbrane. On je dodao da je Srbiji danas potrebna, kako stabilnost tako i promene, u svim segmentima života pa i u sistemu odbrane i to u skladu sa zakonom i pod demokratskom kontrolom. On je istakao da modernizacijom Srbije, sistem odbrane postaje garant stabilnosti ne samo naše zemlje već i celog regiona. Vojska Srbije se po prvi put nalazi u Ustavu Republike Srbije i predstoji nam donošenje zakona koji su izrađeni u skladu sa sistemima odbrane kakvi postoje u Evropi. Vojska Srbije školuje sjajan kadar, ali ne samo za svoje potrebe već i za region, sa ciljem da sutra bude dobar partner svima. On je dodao da nas očekuje u narednom periodu da u skladu sa Ustavom i zakonom ostvarimo punu kontrolu sistema odbrane, i da uz usvajanje standarda omogućimo da postanemo funkcionalni deo evropskog i svetskog sistema bezbednosti.

U uvodnom delu programa na sastanku su govorili i ministar odbrane Zoran Stanković, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Snežana Samardžić-Marković i direktor Direkcije za planiranje snaga NATO-a Frank Boland.

Cilj ovog sastanka je bila analiza dosadašnjih aktivnosti realizovanih u okviru Grupe Srbija-NATO za reformu odbrane, postignutih rezultata i problema u radu radnih stolova.

Grupa Srbija - NATO za reformu odbrane počela je sa radom u februaru ove godine sa namerom da se proces reforme sistema odbrane usmeri i ubrza, a samim tim omogući brže uključivanje naše zemlje u evroatlanske integracije. Inicijativa za formiranje tog tela potekla je od Kraljevine Norveške, a trenutno u okviru Grupe postoji 15 radnih stolova čiji su učesnici predstavnici MO i Vojske Srbije, ostalih državnih institucija međunarodnih i nevladinih organizacija i NATO.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5