8. mart 2016. U Domu Narodne skupštine obeležen Međunarodni dan žena

8. mart 2016. U Domu Narodne skupštine obeležen Međunarodni dan žena

Utorak, 8. mart 2016.

U Domu Narodne skupštine obeležen Međunarodni dan žena

U Domu Narodne skupštine obeležen je Međunarodni dan žena skupom pod nazivom „Svojom snagom menjamo svet“, a u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Kancelarije za ljudska i manjinska prava.


Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković poručila je otvarajući skup da žene u Srbiji moraju zajedno da nastave borbu za punu ravnopravnost i društvo bez predrasuda i stereotipa i time otvore vrata drugim ženama. Gojković je rekla da je cilj stvaranje Srbije u kojoj će jedino merilo uspeha biti rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena.

„Žene i u Srbiji, kao i širom sveta i danas, posle više od 100 godina, imaju potrebu da se i dalje bore – za punu ravnopravnost u društvu, za jednake šanse prilikom zaposlenja, kao i da za isti posao budu plaćene jednako kao i muškarci“, ukazala je predsednica Skupštine. Gojković je rekla da je Parlament prepoznao potrebu jačanja rodne ravnopravnosti, kako kroz rad Ženske parlamentarne mreže, tako i donošenjem zakona uz pomoć kojih su žene postale vidljivije, ali da se sada postavlja pitanje šta može još da se uradi da se ti zakoni zaista i sprovode, a da žene postanu i moćnije i nađu se na mestima na kojima se donose ključne odluke. „Jedan od recepata za naš uspeh je sigurno i solidarnost. Mi žene, koje smo u politici često se suočavamo sa brojnim stereotipima, a mnoge od nas su bile i meta neprimerenih komentara“, navela je Gojković i istakla da to pokazuje da „sve zajedno moramo da nastavimo borbu za punu ravnopravnost, i društvo bez predrasuda i stereotipa“.

Prisutnima su se obratili i organizatori događaja na čelu sa Mehom Omerovićem, predsednikom Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije i Suzanom Paunović, direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava koji su ukazali na važnost žena koje su se kroz istoriju borile za bolji položaj žena i istakli važnost dijaloga, ali i napomenuli da pol nije ni lepši ni jači, već da treba da bude ravnopravan po svim pitanjima.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost podsetila je prisutne na revolucionarke koje su se borile za prava žena i jednaka prava polova, poput Klare Cetkin, a da se Srbija i dalje bori protiv nasilja nad ženama, za jednake plate žena i muškarca na istim položajima, i za Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Marija Obradović, predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine istakla je da se na čelu osam od 20 odbora nalaze žene kao predsednice, bez kvote, a da 40 odsto žena čine beogradske odborničke liste. „Žene moraju da budu aktivne, umrežene i vidljive i da ističu svoje rezultate“, poručila je Obradović.

Gordana Rajkov, iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, kao počasni gost manifestacije opomenula je prisutne da ne zaborave da su žene i devojčice sa invaliditetom samo žene i devojčice, ali da se njihovi problemi utrostručuju po bilo kom životnom pitanju. Ona je takođe pozvala javnost da obrati pažnju na osobe sa invaliditetom koje su mnogo češće žrtve nasilja, jer veoma često zavise od svojih nasilnika, da im sigurne kuće širom Srbije nisu dostupne, i da Srbija mora promeniti Ustav kada su u pitanju osobe sa invaliditetom.

Na skupu su govorile i istaknute žene iz različitih poslovnih branši Mirjana Đurđević, predsednica Udruženja privrednica i preduzetnica Srbije, Nataša Tasić Knežević, operska pevačica i Isidora Bjelica, književnica. Nakon obraćanja usledio je dokumentarni film „Svojom snagom menjamo svet“, koji je prisutne podsetio na značajne žene iz srpske istorije, a održan je i koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2