22. novembar 2021. Zamenik člana stalne delegacije NS pri PS JIE Đorđe Milićević na konferenciji Stalnog odbora PS

22. novembar 2021. Zamenik člana stalne delegacije NS pri PS JIE Đorđe Milićević na konferenciji Stalnog odbora PS

Ponedeljak, 22. novembar 2021.

Učešće zamenika člana stalne delegacije NS pri PS JIE Đorđa Milićevića na konferenciji Stalnog odbora PS

Đorđe Milićević učestvovao je na onlajn sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine PSJIE, koji se u okviru grčkog predsedavanja PSJIE, održao 22. novembra 2021. godine.


Na sastanku se razgovaralo o Situaciji u oblasti regionalne saradnje - mogućnostima i izazovima.

Milićević je istakao da Republika Srbija pridaje poseban značaj razvoju saradnje sa drugim učesnicama iz regiona, kao osnovi za održanje i povećanje stabilnosti i promovisanje sveukupne dobrosusedske saradnje. Dodao je, da stalan napredak i produbljivanje regionalne saradnje, posebno kroz regionalne inicijative, doprinosi i integraciji ovog dela Evrope u Evropsku uniju, i što je najvažnije, dobrobiti svih građana.

„Promocija evropske perspektive regiona Jugoistočne Evrope, očuvanje i jačanje demokratskih institucija, razmena iskustava i najboljih praksi, treba da ostane u fokusu svih nas jer je evropska perspektiva upravo ono što nas sve spaja, i omogućava nam da delujemo kao jedan. Od ključne je važnosti da evropska perspektiva regiona bude jasno izrečena i podržana od strane institucija EU i da se iskoriste sve prednosti međusobne saradnje i zajedničkog koordiniranog delovanja“, rekao je on.

Milićević je u nastavku svog izlaganja podvukao da su klimatske promene, održivo očuvanje kvaliteta vazduha, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, sve aktuelnija i hitnija pitanja kojima se bavi proces „zelene tranzicije“. Zelena agenda je, kako kaže, jedna potpuno nova zelena, ekološka i energetska revolucija svuda u svetu.

„Mi smo ove godine krenuli putem zelene tranzicije, što je potpuno novi model rasta. Istovremeno je cilj da imamo dovoljno energije po održivim cenama poštujući sve standarde zaštite životne sredine, jer nema više energetike bez ekologije. Želimo energetsku bezbednost ali uz očuvanje životne sredine“.

Na samom kraju, on je pozvao sve učesnike sastanka da uzmu učešće na sastanku Generalnog odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku koji će u formatu video-konferencije organizovati Parlament Srbije 14. decembra. Tema sastanka će, kako je rekao, biti „Ekonomije Jugoistočne Evrope u svetlu pandemije COVID-19: ulozi i perspektive“.

Milićević je izrazio nadu da će toga dana imati konstruktivnu raspravu koja će rezultirati usvajanjem rezolucije i preporuke koje će biti upućene vladama učesnica PSJIE, kako bi se još efikasnije delovalo u suzbijanju posledica izazvanih pandemijom COVID -19.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja