26. april 2021. Prof. dr Žarko Obradović na parlamentarnoj radionici „Zapadni Balkan između multipolarizma i procesa evropskih integracije“

26. april 2021. Prof. dr Žarko Obradović na parlamentarnoj radionici „Zapadni Balkan između multipolarizma i procesa evropskih integracije“

Ponedeljak, 26. april 2021.

Učešće predsednika Odbora za spoljne poslove na parlamentarnoj radionici na temu: Zapadni Balkan između multipolarizma i procesa evropskih integracije

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine prof. dr Žarko Obradović učestvovao je 26. aprila u parlamentarnoj radionici „Zapadni Balkan između multipolarizma i procesa evropskih integracije“.


Parlamentarnu radionicu, koja održana putem video konferencije, organizovao je Odbor za spoljne i evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Italije.

Moderator radionice bio je Pjero Fasino, predsednik Odbora za za spoljne i evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Italije, a učesnicima su se obratili David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta, Roberto Fico, predsednik Donjeg doma Parlamenta Italije i Oliver Varhelji, evropski komeser za proširenje i susedsku politiku.

Na početku svog izlaganja predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović izrazio je protest što je predstavnik Prištine istakao zastavu kao državno obeležje, što je bilo u suprotnosti sa pravilima skupa. Pored toga, prof. Obradović je tražio da se u tekstu Deklaracije Kosovo označi sa fusnotom koja se koristi u dokumentima EU, što su organizatori uvažili.

Predsednik Odbora za spoljne poslove je istakao da Republika Srbija vidi svoju budućnost u EU i da je punopravno članstvo jedno od ključnih strateških ciljeva. Naglasio je da je Srbija u proteklim godinama, a pogotovo u doba pandemije Kovid 19, pokazala da poseduje administrativne i druge kapacitete za ubrazanje pregovaračkog procesa sa EU. Upoznao je učesnike sa rezultatima Srbije u procesu borbe protiv pandemije u oblasti zdravlja i ekonomije. Po broju vakcinisanih i revakcinisanih građana u odnosu na ukupnu populaciju, Srbija je među vodećim državama u Evropi i svetu. U oblasti ekonomije Srbija je u 2020. godini bila u samom vrhu po privrednom rastu u Evropi, dok je za ovu godinu planiran rast od 6 procenta. Naglasio je da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji, što je pokazala kroz pomoć u medicinskoj opremi i vakcinama zemljama u regionu, kao i kroz učešće u različitim regionalnim inicijativama.

Ponovio je interes Srbije za saradnju sa svim državama u svetu, jer multipolarizam nije u suprotnosti sa procesom evropskih integracija. „Evidentno je da je među građanima Zapadnog Balkana i članicama EU došlo do smanjenja entuzijazma, čemu su doprinela dva faktora. Prvi je dužina trajanja procesa evropskih integracija, a drugi faktor nespremnost EU da tokom različitih izazova, kao što su pandemija, migrantska kriza i Bregzit, pitanje proširenja drže visoko na svojoj agendi“, zaključio je Obradović.

U parlamentarnoj radionici učestvovali su predstavnici odbora za spoljne poslove iz: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Grčke, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovenije, Slovačke i Ujedinjenog Kraljevstva.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja