Ponedeljak, 27. jun 2022.

Učešće potpredsednice Narodne skupštine i predsednice Odbora za evropske integracije Elvire Kovač na interparlamentarnom sastanku Odbora za spoljne poslove EP

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač, učestvovala je danas na onlajn Interparlamentarnom sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.


Na sastanku su učestvovali predstavnici Evropskog parlamenta, parlamenata država članica EU i predstavnici parlamenata Zapadnog Balkana. Tema sastanka je bila Politika proširenja EU u periodu nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Sastanku je predsedavao Dejvid Mekalister, predsednik Odbora za spoljne poslove EP, a uvodnu reč dao je Oliver Varhelji, komesar za susedsku politiku i proširenje Evropske komisije.

Potpredsednica Kovač je u svom obraćanju naglasila da proces pridruživanja i članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i glavni spoljnopolitički prioritet Republike Srbije, kao i da Republika Srbija kontinuirano potvrđuje svoju posvećenost procesu integracije u Evropsku uniju i prihvatanju evropskih vrednosti i principa. U periodu do pristupanja Uniji, Republika Srbija će nastaviti postepeno da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikama EU, da bi na okončanju pregovora došlo do njihovog potpunog usaglašavanja.

Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju.

U skladu sa svojom dosadašnjom politikom zalaganja za dosledno i principijelno poštovanje načela međunarodnog prava, Republika Srbija smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.

Veoma pažljivo pratimo unutrašnja dešavanja u EU. Brinu nas isti problemi sa kojima se zemlje članice suočavaju na ekonomskom i spoljnom planu. Nadamo se da će Evropska unija uspešno rešavati izazove pred kojima se nalazi, te da politika proširenja neće biti dovedena u pitanje, istakla je Elvira Kovač.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1