Utorak, 19. mart 2013.

Učešće narodne poslanice Nataše Vučković na zasedanju Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSSE

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope danas je na zasedanju u Parizu jednoglasno usvojio predlog Rezolucije i izveštaj “Alternativne krivične sankcije”, koji je predložila Nataša Vučković, narodna poslanica i članica stalne delegacije Narodne skupštine u PSSE.


U izveštaju se ukazuje na probleme s kojima se suočava veliki broj zemalja članica Saveta Evrope u oblasti primene zatvorskih sankcija, počev od tendencije uvećanja broja zatvorenika u odnosu na ograničene zatvorske kapacitete, preko nezadovoljavajućih uslova u zatvorima koji mogu dovesti do ozbiljnog ugrožavanja ljudskih prava i, konačno velikih budžetskih izdvajanja za potrebe održavanja zatvorskih ustanova. Prema raspoloživim podacima, Srbija je jedna od pet zemalja članica SE u kojoj je prenaseljenost zatvora najveća.
Izveštaj prikazuje praksu u zemljama članicama SE u oblasti uvođenja i primene sankcija koje su alternativne zatvorskoj kazni, a koje uz uvažavanje principa generalne i specijalne prevencije, mogu doprineti rešavanju navedenih problema, ali i boljem ostvarivanju svrhe kažnjavanja. Predloženom Rezolucijom se pozivaju zemlje članice da promovišu primenu alternativnih sankcija, posebno kod određenih grupa počinilaca krivičnih dela.
Komitet PSSE će predlog ove Rezolucije uputiti Parlamentarnoj skupštini na usvajanje. “Nakon toga, nastojaću da predstavim ovaj izveštaj i relevantnim radnim telima u Narodnoj skupštini. Smatram da bi bilo izuzetno korisno da Narodna skupština organizuje i javno slušanje o ovoj temi“, istakla je Nataša Vučković posle sednice Komiteta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja