Ponedeljak, 27. septembar 2021.

Učešće delegacije na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope učestvuje od 27. do 30. septembra 2021. godine na Jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje će biti održano u hibridnom formatu.


Panel i interaktivna debata na visokom nivou na temu „Životna sredina i ljudska prava: pravo na bezbedno, zdravo i održivo okruženje“, kao i celodnevna debata o ovoj temi, biće u središtu zasedanja. Skupština će razmotriti sedam izveštaja iz oblasti prava na zdravu životnu sredinu i klimatskih promena.

Poslanicima će se obratiti evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kiriakides i potpredsednik vlade Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov. Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto imaće izlaganje u svojstvu predsedavajućeg Komitetom ministara Saveta Evrope.

U ponedeljak 27. septembra Skupština će dodeliti Nagradu Vaclav Havel za ljudska prava 2021. jednom od tri kandidata. Nagrada odaje počast pojedincima ili nevladinim organizacijama iz civilnog društva koji obavljaju izvanredan rad na očuvanju ljudskih prava u Evropi ili šire i dodeljuje se već 9. godinu zaredom.

Tokom zasedanja Skupština će razmotriti izveštaje o humanitarnim posledicama sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, vraćanju društvenog poverenja jačanjem socijalnih prava i jačanjem borbe protiv takozvanih zločina iz časti. Skupština će takođe raspravljati o zastupljenosti polova u Parlamentarnoj skupštini, kao i o smernicama o obimu parlamentarnog imuniteta koji uživaju njeni članovi.

Biće održane i debate po hitnoj proceduri o situaciji u Avganistanu i o povećanom migracijskom pritisku na granicama Letonije, Litvanije i Poljske sa Belorusijom, kao i o novom nacrtu protokola uz Konvenciju Saveta Evrope o sajber kriminalu o poboljšanoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza.

U četvrtak 30. septembra biće održane debata o aktuelnom pitanju „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i evropskih težnji i ulozi Saveta Evrope“.

U delegaciji koja će fizički učestvovati na zasedanju u Strazburu biće Elvira Kovač, Biljana Pantić Pilja, Dubravka Filipovski, prof. dr Žarko Obradović i Enis Imamović, dok će u zasedanju onlajn učestvovati dr Aleksandra Tomić i Zoran Tomić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 16. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja