21.februar 2020. Delegacija Narodne skupštine na zimskom zasedanju PS OEBS u Beču

21.februar 2020. Delegacija Narodne skupštine na zimskom zasedanju PS OEBS u Beču

Petak, 21. februar 2020.

Učešće delegacije Narodne skupštine na zimskom zasedanju PS OEBS

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri PS OEBS učestvovala je na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS 20. i 21. februara, koje se svake godine održava u Beču.


U delegaciji Narodne skupštine su bili narodni poslanici Dušica Stojković, Branimir Jovanović i Vesna Marković.

Narodna poslanica Dušica Stojković se na Komitetu za političke odnose i bezbednost osvrnula na Izveštaj visokog komesara OEBS za nacionalne manjine, ambasadora Lamberta Zanieria i informisala sve učesnike konferencije o diskriminatornom stavu Vlade Crne Gore prema građanima Crne Gore srpke etničke pripadnosti, prema građanima čiji je maternji jezik srpski i koji su pripadnici Srpske pravoslavne crkve.

„Po poslednjem popisu iz 2011. godine 28,78 odsto građana Crne Gore su se izjasnili kao Srbi. Kako je moguće da u crnogorskoj Vladi koja broji 24 člana nemate niti jednog Srbina? Srbi nemaju predstavnike ni u ostalima državnim institucijama ili telima. Ovakvi stavovi Crnogorske vlade su protivni Lundovim preporukama o efektivnom učešću nacionalnih manjina u javnom životu koje je usvojio OEBS, takođe krše i niz drugih važnih međunarodnih standarda. Republika Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari u Crnoj Gori ali je naša obaveza da zaštitimo ljudska prava Srba koji žive u susednim državama“, naglasila je narodna poslanica Dušica Stojković.

Poslanica Stojković je posebno skrenula pažnju na novi Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji najgrublje krši međunarodne standarde i koji je u direktnom sukobu sa Zajedničkim smernicama o statusu pravnog lica religijskih i verskih zajednica koje su usvojene od strane Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR i pozvala je predstavnike OEBS da reaguju i preduzmu neophodne korake.

U generalnoj debati rapravljano je na temu borbe protiv antisemitizma, diskriminacije i netolerancije u zemljama OEBS, narodna poslanica Vesna Marković je rekla da Republika Srbija ne želi da se meša u unutrašnja pitanja susednih zemalja, ali ima obavezu da štiti osnovna ljudska prava Srba koji žive u susednim zemljama i da skrene pažnju na njihovo kršenje.

„Želim da vas upoznam sa višegodišnjem, najpre prikrivenom, a zatim potpuno otvorenom, diskriminatornom odnosu vlasti Crne Gore prema pripadnicima srpskog naroda, prema svima koji govore srpski jezik, kao i prema vernicima Srpske pravoslavne crkve. Donošenje Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, izazvalo je veliko protivljenje građana Crne Gore izraženo kroz mirne masovne demonstracije. Građani izražavaju zabrinutost, a to je posledica nedovoljnog uvažavanja standarda ljudskih i manjinskih prava od strane vlasti u Crnoj Gori.

Rešenja iz Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica su diskriminatorna, jer se isključivo odnose na Mitropoliju Crnogorsko-primorsku i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, jer je sa ostalim verskim zajednicama koje tradicionalno deluju država Crna Gora potpisala sporazume kojima im je garantovano vlasništvo nad njihovom imovinom.

U uslovima kada katastarskih knjiga nije bilo, nije moguće obezbediti dokaze o vlasništvu za verske objekte stare više vekova, tako da je potpuno jasno da je ovaj zakon usmeren direktno protiv eparhija Srpske pravoslavne crkve“, rekla je poslanica Vesna Marković.

Ona je naglasila da pomenuti zakon direktno protivreči i stavovima Specijalnog izvestioca za slobodu veroispovesti Ujedinjenih nacija, koji stoji na stanovištu da prenošenje imovine crkava i verskih zajednica na državu očigledno nije u skladu sa međunarodnim standardima slobode veroispovesti.

Na Komitetu za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja učestvovao je Branimir Jovanović koji je ukazao na važnost postojanja slobodih medija. Po rečima Branimira Jovanovića napad na medijske slobode je u isto vreme i napad na ljudska prava.

On je istakao da Srbija deli globalnu zabrinutost kada govorimo o slobodi medija i da je jedini način da unapredimo ovu oblast da svaka država pruži pojedinačni doprinos i da bezbednost novinara bude jedan od prioriteta.

„Srbija je jedna od država koje su pre pola godine potpisale pristup globalnoj Koaliciji za slobodu medija. Na taj način naša Vlada daje podršku da se stvori globalni okvir za odbranu novinara i da se primenjuju mehanizmi koji će suzbiti napade na novinare”, rekao je Branimir Jovanović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4