6. jul 2021. Šefica delegacije Narodne skupštine u PS OEBS Vesna Marković

6. jul 2021. Šefica delegacije Narodne skupštine u PS OEBS Vesna Marković

Utorak, 6. jul 2021.

Učešće delegacije Narodne skupštine na zasedanju PS OEBS

Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS učestvuje na redovnom godišnjem zasedanju u hibridnom formatu, koje se održava od 30. juna do 6 jula.


Šefica delegacije Vesna Marković učestvuje na zasedanju koje se održava u Beču u Austriji, a članovi delegacije Žarko Obradović, Dušica Stojković i Predrag Rajić učestvuju u onlajn formatu.

Prvi dan zasedanja započeo je sastankom Generalnog komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja. Zasedanje je otvorio Kirijakos Hadžijani predsedavajući Komiteta. Na sednici je predstavljen izveštaj potpredsednice PS OEBS Kari Heriksen pod nazivom „Osnaženje multiratelarizma u vreme globalnih kriza: Parlamentarni poziv za globalnu akciju“.

U četvrtak 1. jula održano je zasedanje Generalnog komiteta za ekonomske poslove, nauku, tehnologiju i zaštitu životne sredine. Komitetom je predsedavala Doris Barnet, a na zasedanju je bio predstavljen izveštaj Elone Džebree Hodža iz Albanije pod nazvom „Osnaženje multiratelarizma u vreme globalnih kriza: Parlamentarni poziv za buduću akciju“. Na sednici Komiteta je učestvovao član delegacije Skupštine Srbije u PS OEBS, narodni poslanik Žarko Obradović.

Šefica delegacije Narodne skupštine pri PS OEBS Vesna Marković i članica delegacije Dušica Stojković su trećeg dana zasedanja učestvovale u radu Generalnog komiteta za političke poslove i bezbednost PS OEBS. Sednica je otvorena uvodnim izlaganjem kongresmena Ričarda Hadsona, predsedavajućeg Komiteta. Nakon uvodnog izlaganja, specijalni izvestilac Komiteta Laurinasa Kasciunasa je predstavio učesnicima svoj Izveštaj. Izveštaj se takođe bavio pitanjem jačanje multilateralizma u vreme globalnih kriza, kao i mogućim odgovorima nacionalnih parlamenata u smislu preduzimanja konkretnih akcija u budućnosti. Nakon predstavljanja izveštaja je usledila debata u kojoj su učestvovali članovi Komiteta.

Sednica Stalnog komiteta je održana u ponedeljak 5. jula u Beču u palati Hofburg. Na zasedanju Stalnog komiteta učestvuju šefovi nacionalnih delegacija i članovi Biroa PS OEBS . Narodnu skupštinu Republike Srbije je predstavljala Vesna Marković, šefica delegacije Skupštine Srbije. Na Komitetu je predstavljen Izveštaj generalnog sekretara PS OEBS Roberta Montele i Izveštaj predsednika PS OEBS Lorda Petera Bounesa.

Plenarna sednica je održana 6 jula. Predstavnicima parlamenta članica PS OEBS su se obratili Lord Peter Bovnes, predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji je izvestio o aktivnostima ove Međunarodne skupštine, i An Linde, predsedavajuća OEBS-a i ministarka spoljnih poslova Švedske, koja je predstavila prioritete švedskog predsedavanja OEBS-om i planirane ciljeve i aktivnosti.

Učesnici PS OEBS su dvotrećinskom većinom odlučili da stave na dnevni red hitne tačke podnete od strane ukrajinske, holandske i delegacije Sjedinjenih američkih država . Nakon toga su predstavljeni izveštaji o učešću članova PS OEBS u posmatračkim misijama u Bugarskoj, Albaniji i Jermeniji.

Godišnje zasedanje je završeno izborom predsednika, osam potpredsednika i blagajnika PS OEBS, kao i članova biroa tri komisije. Glasanje se sprovodi putem elektronskog sistema koji garantuje tajnost glasanja, sigurnost glasačke platforme i praćenje procesa glasanja.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja