26. novembar 2013. Članovi delegacije Narodne skupštine na parlamentarnom seminaru u Briselu

26. novembar 2013. Članovi delegacije Narodne skupštine na parlamentarnom seminaru u Briselu

Sreda, 27. novembar 2013.

Učešće delegacije Narodne skupštine na parlamentarnom seminaru u Briselu

Delegacija Narodne skupštine učestvovala je na parlamentarnom seminaru "Ekonomska kriza i njen uticaj na politike EU i zemlje proširenja" koji se 25. i 26. novembra 2013. godine održao u Briselu u organizaciji Evropskog parlamenta, Odeljenja za pretprisupne aktivnosti.


Na seminaru su učestvovali narodni poslanici i zaposleni iz parlamenata zemalja zapadnog Balkana i Turske. U Delegaciji Narodne skupštine bili su članovi Odbora za evropske integracije Jadranka Joksimović i Mladen Grujić, član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Radojko Obradović i član Odbora za finanasije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Đorđe Stojšić.
Učesnicima seminara obratili su se članovi Obora za ekonomska i monetarna pitanja, Odbora za ekonomska i socijalna pitanja i Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Teodor Dimitru Stolojan, Mario Baldini, Libor Rouček i Jonut Sibian, kao i eksperti Evropske komisije iz Generalnog direktorata za politiku proširenja i strategiju i Generalnog direktorata za međunarodne ekonomske i finansijske odnose.
Na seminaru se raspravljalo o globalnoj ekonomskoj krizi i krizi u EU, mehanizmima suzbijanja njenih posledica kao i uticaju na zemlje proširenja, kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.
Šef delegacije Narodne skupštine Jadranka Joksimović je govorila o tome kako globalna ekonomska kriza utiče na aktivnosti Republike Srbije na ispunjenosti kriterijuma za proširenje i koje su planirane aktivnosti u narednom periodu. Joksimović je prisutne informisala o najvažnijim usvojenim zakonima koji će doprineti fiskalnoj konsolidaciji i reformi državnih i javnih preduzeća, kao i aktivnostima u oblasti borbe protiv korupcije, koja je pohvaljena i u poslednjem Izveštaju Evropske komisije o napretku. Govoreći o socijalnom dijalogu i uključenosti svih zainteresovanih činioca istakla je važnost uloge civilnog društva u suzbijanju efekata ekonomske krize. Poboljšana regionalna ekonomska saradnja može doprineti ublažavanju efekata krize, i u tom kontekstu, Joksimović je istakla značaj CEFTA, koja mora biti bolje iskorišćena i doprineti integraciji i energetskih i transportnih tržišta i privlačenju novih stranih investicija u regionu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja