Utorak, 22. jun 2021.

Učešće Đorđe Milićevića na Plenarnoj sednica PS PSJIE

Đorđe Milićević učestvovao je u svojstvu šefa skupštinske delegacije na Plenarnoj sednici PS PSJIE, 21. i 22. juna u Antaliji, u hibridnom formatu, u organizaciji Velike Narodne skupštine Turske, a po ovlašćenju predsednika Skupštine i šefa delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSJIE) Ivice Dačića.


Tema sednice je bila: „Susedi u JIE zajedno: Jačanje mehanizma saradnje za budućnost regionalne solidarnosti“.

U plenarnom delu Parlamenatrne skupštine PSJIE, kojom je predsedavao predsednik turskog parlamenta Šentop, narodni poslanik Đorđe Milićević je istakao da živimo u svetu promenljive geopolitičke realnosti, u kome smo suočeni sa izazovima globalnih razmera, kao što su terorizam, ekstremizam, fundamentalizam, separatizam, energetska bezbednost, izbeglištvo i migracije, klimatske promene.

On je istakao da je za Republiku Srbiju, u suočavanju sa zajedničkim izazovima, važno da odgovorno i solidarno razvijamo saradnju na svim nivoima, na regionalnom, evropskom i globalnom planu.

Đorđe Milićević je ukazao da je najvažniji izazov sa kojim smo se suočavali protekle godine, a sa kojim se i dalje hvatamo u koštac, globalna pandemija izazvana virusom COVID 19, koji je odneo mnogo ljudskih života, paralisao ekonomije, zaključao države i zatvorio ljude u njihove domove, i doveo svet do borbe za opstanak.

Napomenuo je da je pandemija COVID 19 zahtevala globalno delovanje i globalni odgovor kroz jačanje zdravstva i ublažavanje negativno ekonomskih i društvenih posledica izazvanih pandemijom COVID 19.

Dodao je, da Srbija tokom pandemije virusa korona nije bila breme za EU, ni privredno, ali ni sa stanovišta bezbednosti, naprotiv, istakao je da je Srbija pokazala da može da pruži pomoć i drugima. Srbija je donirala preko dva miliona evra za istraživanje i razvoj vakcine, i 4. juna je pokrenula sopstvenu proizvodnju „Sputnjik“ vakcine. Srbija je pomagala zemljama EU (Italiji), kao i partnerima u regionu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, omogućila je strancima da dođu u Srbiju i obave vakcinaciju. Posebno je ukazao da su predstavnici Svetske zdravstvene organizacije proces vakcinacije u Srbiji, od postupka digitalnog prijavljivanja građana, određivanja termina vakcinacije, organizacije procesa vakcinacije u zdravstvenim ustanovama i domovima zdravlja, ocenili impresivnim.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije, razmere izazova i neophodnost pravovremenih i adekvatnih odgovora na krizu, Đorđe Milićević je istakao da je koordinacija aktivnosti sa međunarodnim partnerima jedini način da se prevaziđu izazovi koji prelaze granice, poput pandemije virusa korona i samo koordiniranim naporima moguće je suzbiti dalje širenje pandemije i ekonomski napredak svake zemlje pojedinačno, kao i regiona u celini.

On je izrazio uverenje da će Srbija 2021. godinu završiti sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi, jer će ekonomski rast iznositi približno sedam odsto. Dodao je, da je Srbija u 2020. godini imala gotovo najbolje ekonomske rezultate u Evropi, skoro najmanji pad BDP od 0,9 odsto i povećanje neto zaposlenosti, iako je opšti globalni trend porast broja nezaposlenih.

Na kraju, Đorđe Milićević je podvukao da se Srbija nedvosmisleno zalaže za poštovanje principa i politike dijaloga i kompromisa, čije odsustvo preti da destabilizuje Zapadni Balkan i istakao da to što Srbija sve vreme pokazuje da je konstruktivna i fleksibilna kada je Priština u pitanju, kroz potpisivanje različitih regionalnih sporazuma i realizaciju regionalnih projekata, ne znači da će dozvoliti da Priština sruši sve postignute dogovore koje je Srbija mukotrpno gradili sve ove godine i u okviru PSJIE, ali i u celom regionu.

Učestvujući u raspravi o sedištu Stalnog sekretarijata, narodni poslanik Đorđe Milićević podsetio je sve učesnike na to da je uoči sastanka Stalnog odbora 7. decembra 2020. godine, šef stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evrop i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, u pismu koje je dostavio turskom predsedavanju i predsedniku Šentopu, izneo stav Srbije da odluka o uspostavljanju Stalnog sekretarijata mora biti doneta konsenzusom svih učesnika PS PSJIE i na osnovu dve postojeće kandidature: Sofije i Istanbula. Princip konsenzusa je osnovni princip koji i dalje treba da ostane način odlučivanja jer smisao ovog vida parlamentarne saradnje je upravo dijalog i saglasnost oko najvažnijih regionalnih pitanja.

Na kraju Plenarne sednice, učesnici su usvojili tekst zajedničke deklaracije, kao i dokumenta Generalnog odbora za pravdu, unutrašnje poslove i bezbednosnu saradnju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4