5. mart 2021. Šefica stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS Vesna Marković

5. mart 2021. Šefica stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS Vesna Marković

Petak, 5. mart 2021.

Učešće šefice delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS na veb konferenciji u organizaciji Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva

Šefica stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS Vesna Marković učestvovala je 5. marta na veb-konferenciji pod nazivom „Izbeglice i migranti: Humanitarne vanredne situacije, dobrovoljno preseljenje i potpomognuti dobrovoljni povratak“.


Veb konferenciju je organizovao Dom lordova, Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Konferenciju su moderirali poslanici Gornjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Erl Dandi i Lord Dabs.

Na prvom panelu, koji se bavio humanitarnim vanrednim situacijama i izbeglicama, govorili su Rajn Paulesen, direktor Sektora za koordinaciju Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova i Laura Lungaroti, šef misije i subregionalni koordinator za Zapadni Balkan Međunarodne organizacija za migracije.

Nakon govora panelista učesnicima se obratila narodna poslanica Vesna Marković. Marković je rekla da je Srbija tranzitna zemlja za migrante, iregularne migrante i izbeglice, čiji su krajnji cilj zapadnoevropske zemalje. Srbija je otvorila privremene prihvatne centre u kojima im je obezbeđena pomoć u smeštaju, hrani i medicinskoj nezi. Kako je rekla, mnogi ostaju u centrima mesecima, usled nemogućnosti da pređu granicu nekih od naših susednih zemalja, a veoma mali broj migranata zatraži azil u Srbiji.

Vesna Marković je ukazala na problem, koji nije prisutan samo u Srbiji, a to je zaštita dece, posebno one bez pratnje, čije psihofizičko stanje zahteva dodatnu medicinsku pomoć. Po rečima Vesne Marković, ovo pitanje zahteva više solidarnosti, ali i zajedičku strategiju svih evropskih zemalja.

Panelisti drugog panela su bili Štefan Majer, državni sekretar Ministarstva unutrašljih poslova SR Nemačke i Hedi Fraj, šef delegacije Kanade pri PS OEBS. Oni su upoznali učesnike sa pitanjem dobrovoljnog preseljenja izbeglica.

Na trećem panelu se govorilo o potpomognutom dobrovoljnom povratku migranta i panelisti su bili Đanluka Roko, šef misije i koordinator za regionalni odgovor Međunarodne organizacija za migracije i Margareta Cederfelt, predsedavajuća Komiteta PSSE za migracije, izbeglice i raseljena lica i šef delegacije Švajcarske pri PSSE.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5