5. septembar 2017. Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić na 27. Ekonomskom forumu

5. septembar 2017. Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić na 27. Ekonomskom forumu

Ponedeljak, 11. septembar 2017.

Učešće potpredsednice Narodne skupštine Gordane Čomić na 27. Ekonomskom forumu

Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i članica Odbora za evropske integracije Gordana Čomić učestvovala je na 27. Ekonomskom forumu, od 5. do 7. septembra 2017. godine, u Krinjici Zdroj u Poljskoj.


Potpredsednica Čomić učestvovala je u radu panela „Budućnost Evropske unije u svetlu rastućeg evroskepticizma“. Učesnici panela bili su i: Daniel Kavčinski, član Donjeg doma parlamenta Velike Britanije, Pjotr Apel i Rafal Trzakovski, članovi parlamenta Poljske, Meri Marfi, predsednica Irske asocijacije za savremene evropske studije i Ferdinando Neli Feroci, predsednik Instituta za međunarodne odnose iz Italije.

Na panelu se diskutovalo o posledicama istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, dubokim unutrašnjim podelama unutar Evropske unije povodom izbegličke krize i blokadi institucija unije. Takođe, naglašeno je da iako ni jedan od evroskeptičnih lidera nije uspeo da pobedi na izborima u prvoj polovini 2017. godine, ipak postoji talas javnog nezadovoljstva unutar EU, ali postoje i ideje za suprotstavljanje antievropskom narativu.

Potpredsednica Čomić je govoreći o mogućnostima rešavanja krize evropske ideje, istakla da birači reaguju na teškoće i na krizu tako što se okreću populizmu i izolacionizmu. Nasuprot ovim tendencijama bi trebalo da stoji politička elita koja bi trebalo da utiče na ljude i njihov sistem vrednosti. Istorija 20. veka pokazuje kako ova dva procesa mogu biti opasna po društvo u periodima krize.

Gordana Čomić je istakla da ne treba pitati ko je kriv u EU, već je pravo pitanje kako rešiti krizu. Demokratija jeste komplikovana, ali je najbolji sistem, te će uz pomoć demokratije i EU preživeti krizu. Uloga parlamenta i parlamentaraca bi u tom smislu trebalo da bude veća.

Ekonomski forum organizuje Institut za istočne studije iz Varšave. Na Forumu učestvuje preko 4.000 učesnika, predstavnika parlamenata, vlada, privrednih komora, institucija EU i predstavnika akademske zajednice, koji na 140 panela diskutuju o ulozi države u ekonomiji, budućnosti Evropske unije, novoj ulozi EU i daljim proširenjima EU, ulozi medija u svetlu globalizacije, krizi demokratije, održivom razvoju i viziji lidera za 21. vek.

Potpredsednica Gordana Čomić takođe je učestvovala i na konferenciji „Evropa Karpata“, čiji je domaćin Sejm Republike Poljske, a koja se održala u okviru 27. Ekonomskog foruma, od 5. do 7. septembra 2017. godine, u Krinjici Zdroj u Poljskoj.

Ona je učestvovala na panelu na temu „Solidarnost izvan granica: Susedska politika Evropske unije i migranstska kriza“. Učesnici panela bili su: Mariuš Blažčak, ministar unutrašnjih poslova Republike Poljske, Jan Hudacki, predsednik Regionalnog info centra Prešov, bivši član Evropskog parlamenta, Agoston Samuel Mraz, direktor Nezopont instituta Mađarska i Beris Gvine, predsednik Međunarodne mreže konsultanata za mirovne inicijative.

Ključne teme oko kojih se vodio razgovor su: humanitarna i razvojna pomoć EU, učešće država u rešavanju migrantske krize, zaštita spoljnih granica Evropske unije, uticaj granica na razvoj privrede, turizma i migracija.

Potpredsednica Čomić je istakla da su u razvoju evropske ideje i evropske integracije ključne reči ekonomski razvoj i politička stabilnost. Srbija se pokazala kao pouzdani partner EU posebno u rešavanju migrantske krize, koja je pokazala važnost celog regiona zapadnog Balkana. Ovo je region koji bi svojim članstvom u EU doprineo stabilnosti Unije i zbog toga bi trebalo nastaviti politiku proširenja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5