16. novembar 2019. Narodna poslanica mr Jadranka Jovanović na 32. zasedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije

16. novembar 2019. Narodna poslanica mr Jadranka Jovanović na 32. zasedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije

Subota, 16. novembar 2019.

Učešće narodne poslanice mr Jadranke Jovanović na 32. zasedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije

Šefica Delegacije Narodne skupštine Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije mr Jadranka Jovanović učestvovala je na 32. zasedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije (PSF) za region Evropa u Delemontu kanton Jura, Švajcarska, od 14. do 16. novembra 2019. godine.


Na zasedanju je učestvovalo 20 delegacija parlamenata Jermenije, regiona Valonije – Brisel, Severne Makedonije, Francuske, Grčke, Mađarske, britanskog krunskog poseda Džerzi, švajcarskih kantona Jura, Vo i Vale, Luksemburga, Moldavije, Kneževine Monako, Nove Kaledonije, Rumunije, autonomne zajednice Katalonija, Švajcarske Konfederacije i regiona Dolina Aoste.

Glavna tema 32. zasedanja je bila Pravo naroda na samoopredeljenje kao pravni princip i Direktna demokratija, građanske inicijative u zakonodavnom procesu.

Učesnicima su se obratili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti kantona Jura koji su govorili o ustavno-pravnom statusu kantona Jura u okviru Švajcarske konfederacije kao i o političkim izazovima pitanja samoopredeljenja. Takođe su izneli primere direktnog učešća građana u kantonalnom i centralno-državnom zakonodavnom procesu.

Nakon izlaganja domaćina predstavnici parlamenata su uzeli učešće u raspravi.

Mr Jadranka Jovanović je u svom izlaganju na skupu rekla da je pravo naroda na samoopredeljenje jedno od ključnih principa savremenog međunarodnog prava koje se temelji na Povelji UN. Kako je rekla, jedno od ključnih pitanja danas u Evropi je pitanje odnosa načela prava naroda na samoopredeljenje i očuvanja teritorijalnog integriteta država, naglasivši da su to delovi jednog, jedinstvenog međunarodnopravnog poretka koji ne mogu biti u (normativnom) sukobu.

Mr Jadranka Jovanović je ukazala na značaj poštovanja načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta i rekla da što se tiče pitanja secesije posebnog dela države članice Ujedinjenih nacija, Ujedinjene nacije nikada nisu priznavale princip secesije dela države članice. Kako je istakla u nastavku, vrlo je važno shvatiti da se pravo na samoopredeljenje ostvaruje unutar teritorija postojećih država.

Međutim, što se tiče Evrope, po rečima mr Jadranke Jovanović, upravo je Republika Srbija primer nepoštovanja međunarodnog prava i Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 kojom se garantuje suverenitet i teritorijalni integritet na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Neprihvatljiva je jednostrano proklamovana nezavisnost tzv. Kosova što ni jedna zemlja, kako je rekla Jovanović, ne bi odobrila „u svom dvorištu“. Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u svetu tako da to očekuje i kada je ona sama u pitanju.

Mr Jadranka Jovanović je na kraju izlaganja rekla da jedino puno poštovanje temeljnih međunarodno-pravnih i političkih instrumenata može doprineti da Evropa ne uđe ponovo u eru konfrontacije i podela.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
četvrtak, 16. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja