26. februar 2021. Delegacija Narodne skupštine na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS

26. februar 2021. Delegacija Narodne skupštine na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS

Petak, 26. februar 2021.

Učešće delegacije Narodne skupštine na Zimskom zasedanju PS OEBS

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri PS OEBS učestvovala je na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS koje se održalo od 24. do 26 febrara 2021. godine u onlajn formatu.


U delegaciji Narodne skupštine su bili narodni poslanici Vesna Marković, prof. dr Žarko Obradović, Dušica Stojković i Predrag Rajić.

Šefica delegacije Vesna Marković se obratila učesnicima na Zajedničkon zasedanju sva tri odbora PS OEBS. Vesna Marković je rekla da nas je ova veoma ozbiljnom pandemija, koja je promenila čitav svet i koja utiče na sve segmente našeg života, naučila da nam je više nego ikad potrebna solidarnost i jedinstvo. 

Vena Marković je informisala učesnika Zimskog zasedanja PS OEBS o rezultatima koja je Republika Srbija postigla u borbi sa pandemijom virusa kovid 19. U Srbiji je trenutno vakcinisano više od 1,5 milion stanovnika od ukupno 7,5 miliona i po broju vakcinisanih Srbija je na prvom mestu u Evropi, a na šestom u svetu. Kako je rekla, građanima Srbije su dostupne četiri različite vakcine Fajzer, Sinofarm, Sputnjik V i Astra Zeneka i dodala da se u našoj zemlji očekuje proizvodnja vakcine u toku 2021. godine. 

Po rečima Vesne Marković to neće biti značajno samo za Srbiju, već i za ceo region. Takođe je informisala, da je Republika Srbija donirala vakcine za vakcinaciju zdravstvenih radnika u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. 

U svom obraćanju Vesna Marković je iznela predlog je da se u okviru Parlamentarne skupštine OEBS otvori debata o sajber bezbednosti u okviru pandemije kovid 19, ali i zaštite ljudskih prava na internetu.

Na Komitetu za Ekonomske poslove, nauku, tehnologiju i zaštitu životne sredine učestvovao je prof. dr Žarko Obradović. Obradović je informisao da je Srbija borbu protiv novog virusa, pored lečenja, nastavila vakcinacijom stanovništva. Srbija je uspela da nabavi do sada više od dva miliona doza različitih vakcina. Jedna smo od retkih zemalja u svetu, ako ne i jedina, koja koristi četiri vakcine: američko-nemačku Fajzer, rusku Sputnjik, kinesku Sinofarm i britansko-švedsku Astra-Zaneka vakcinu. Po broju vakcinisanih građana, u odnosu na ukupnu populaciju, drugi smo u Evropi i šesti u svetu, a po broju revakcinisanih građana smo sada prvi u Evropi, zaključio je Obradović.

Srbija je kako je rekao pokazala želju da pomogne i drugim državama u regionu u borbi protiv korone i donirala je nekoliko hiljada vakcina Severnoj Makedonija i Crnoj Gori. 

Prof. dr Žarko Obradović je rekao da su brojna preduzeća tokom trajanja pandemije i u okviru mera podrške koje je Vlada usvojila, dobila i odgovarajuću novčanu pomoć, i druge olakšice, pre svega u oblasti poreske politike. Te mere su omogućile da se ublaže negativne posledice korone u ekonomiji, održi proizvodnja i da najveći broj ljudi radi. Priliv stranih investicija je u prošloj godini bio 2,9 milijardi evra. Zahvaljujući svim ovim elementima Srbija je imala pad društvenog bruto proizvoda manje od minus 1 odsto. Podaci pokazuju da će Srbija imati najveći rast BDP u periodu do 2022, i da će privredni rast u 2021. godini biti 6 odsto.

Na Komitetu za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja učestvovao je Predrag Rajić koji je rekao da smo u poslednjih godinu dana svi svedoci jednog od najvećih izazova s kojima se savremena civilizacuja suočila, a to je pandemija Korona virusa. Rajić je takođe podvukao da se Srbija maksimalnim naporima svog rukovodstva, na čelu sa predsednikom Vučićem, bori protiv ove pošasti. Rajić je zaključio da je Srbija uspela uprkos ovim izazovima da očuva ekonomsku stabilnost, nastavi sa realizacijom ambicioznih infrastrukturnih projekat, zabeleži izuzetne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i nastavi da poboljšava nivo političke kulture, slobode medija i ljudskih prava u svim aspektima, dajući primer i prateći izvorne evropske standarde. Rajić je s ponosom podvukao da je Srbija postala izvor stabilnosti i privrednog prosperiteta u Jugoistočnoj Evropi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2