10. april 2019. Član delegacije Narodne skupštine Mladen Grujić na 140. zasedanju Interparlamentarne unije

10. april 2019. Član delegacije Narodne skupštine Mladen Grujić na 140. zasedanju Interparlamentarne unije

Četvrtak, 11. april 2019.

Učešće delegacije Narodne skupštine na 140. zasedanju Interparlamentarne unije

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije učestvovala je na 140. zasedanju Interparlamentarne unije od 6. do 10. aprila u Dohi, tokom kojeg je predstavljena Srbija kao domaćin narednog zasedanja ove najstarije međunarodne parlamentarne organizacije.


Član delegacije Mladen Grujić na završetku zasedanja pozvao je parlamentarce da dođu u Srbiju na 141. zasedanje Interparlamentarne unije od 13. do 17. oktobra i istakao da su Skupština Srbije i Republika Srbija izuzetno posvećene organizovanju ovog važnog događaja.

Grujić je podsetio da se zasedanje u Beogradu održava posle 56 godina, kao i da značaj skupu daje činjenica da se nakon dužeg perioda organizuje u jednoj evropskoj zemlji izvan Ženeve i rekao da očekuje da će okupiti najveći mogući broj delegacija iz čitavog sveta na najvišem nivou.

Grujić se zahvalio na tome što je Glavni savet Interparlamentarne unije, na skupštini održanoj prošle godine u Ženevi, prihvatio kandidaturu Republike Srbije i napomenuo da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zajedno sa generalnim sekretarom Martinom Čangongom potpisala Sporazum o organizovanju skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu.

Grujić je istakao da je organizovanje ovako važnog skupa velika čast kako za Narodnu skupštinu, tako i za državu i ukazao da su pripreme uveliko započele.

Grujić je ukazao i da je to rezultat veoma aktivnog učešća naše delegacije u radu Interparlamentarne unije u poslednjih nekoliko godina, kao i dobre saradnje sa predsednicom IPU Gabrijelom Kuevas Baron i generalnim sekretarom IPU Martinom Čangongom.

Zasedanje u Beogradu biće održano na 130. godišnjicu IPU, najstarije međunarodne organizacije globalnog karaktera i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, sa danas 178. punopravnih članova parlamenata suverenih država, čiji je Srbija član gotovo od samog osnivanja 1889. godine.

Na zasedanju je predstavljen i video materijal koji je pokazao bogatu turističku ponudu Srbije i raznovrsne kulturne sadržaje.

Tokom učešća na skupštini Interparlamentarne unije u Dohi, članovi delegacije Narodne skupštine sastali su se sa zamenikom predsednika Gornjeg doma Parlamenta Indije Harivanš Narajan Singom.

Harivanš je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa Srbije i Indije, koji traju duže od 70 godina, podsetivši na njihov istorijat i zajedničke aktivnosti u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i na činjenicu da dve države dele zajedničke stavove u vezi sa mnogim pitanjima.

Harivanš je potvrdio podršku Indije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Na sastanku je ocenjeno da postoji prostor za razvoj saradnje posebno u oblasti poljoprivrede, odbrambene industrije, nauke i tehnologije, farmaceutske industrije, turizma.

Obostrano je istaknuta spremnost na jačanje parlamentarne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i na multilateralnom planu, posebno u okviru Interparlamentarne unije i najavljeno je učešće indijske delegacije na 141. skupštini IPU u Beogradu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30