Sreda, 16. februar 2011.

Trinaesta sednica Odbora za međunacionalne odnose

Na sednici Odbora za međunacionalne odnose, koja je održana 16. februara, razmatran je Izveštaj o radu Ministarstva za ljudska i manjinska prava za 2010. godinu, u delu koji se odnosi na sektor manjinskih prava.Na sednici Odbora za međunacionalne odnose, koja je održana 16. februara, razmatran je Izveštaj o radu Ministarstva za ljudska i manjinska prava za 2010. godinu, u delu koji se odnosi na sektor manjinskih prava. Sednici je predsedavao Miletić Mihajlović, predsednik Odbora.

Obrazlažući izveštaj, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je rekao da su proteklu godinu obeležile aktivnosti Ministarstva na primeni Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, što je rezultiralo izborom 19 saveta, od kojih je konstituisano 16. Izrazio je uverenje da će izbori za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, koji su zakazani za april, uspeti i da će on moći da bude konstituisan.

Ministar Čiplić je naglasio da je Srbija multietnička i multikulturna država i da nacionalne manjine nisu izgubile identitet i dodao da su smanjeni međuetnički sukobi. Pored toga, Ministarstvo jer u prošloj godini imalo dosta posla u zastupanju građana Srbije pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

Članovi Odbora su izneli zamerke da su nacionalni saveti u praksi isuviše ispolitizovani, iako su oni samo subjekti kulturne autonomije.

Osim toga, zamereno je da u Izveštaju nisu navedeni podaci o međunacionalnim incidentima, kao ni o broju lica koja su vraćena u Srbiju prema odluci Evropskog parlamenta o readmisiji.

Odbor je ocenio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u 2010. godini delovalo u skladu sa svojim nadležnostima, a pre svega da je obavilo značajnu aktivnost na pripremi, organizovanju i sprovođenju izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, shodno Zakonu. Odbor je sugerisao Ministarstvu da u što skorijem roku predloži izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kako bi se otklonili nedostaci u njegovoj primeni i rešilo pitanje finansiranja nacionalnih saveta. Takođe, po oceni članova Odbora, ovo ministarstvo, u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima, treba još aktivnije da se angažuje u rešavanju aktuelnih problema romske nacionalne manjine, u cilju realizacije obaveza iz Strategije za unapređenje položaja Roma.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
ponedeljak, 27. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja