Utorak, 19. jul 2011.

Trideset treća sednica Odbora za prosvetu

Članovi Odbora za prosvetu su na sednici Odbora, održanoj 19. jula 2011. godine, razmatrali Informaciju o radu Ministarstva prosvete i nauke za period januar-mart 2011. godine, oblast obrazovanja.


Ministar prosvete i nauke, dr Žarko Obradović, informišući članove Odbora o radu Ministarstva, naveo je da je Ministarstvo prosvete uspešno obavilo zacrtane obaveze za dati period. Usvojeno je više podzakonskih akata i pravilnika iz različitih oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, uspešno se sprovodi proces inkluzije u obrazovanju, izvrešena je i kontrola postupanja ustanova u oblasti sprovođenja zakona, kontrole ostvarivanja prava i obaveza zaposlenih i učenika. Ministar Obradović je podsetio da je u navedenom periodu izvestan broj škola u Srbiji bio u štrajku, što je takođe uspešno prevaziđeno dogovorom sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, a đacima je nadoknađena nastava i nisu ostali uskraćeni za sticanje znanja.

U nastavku sednice, članovi Odbora su se dodatno informisali o tretmanu talentovane dece od strane Ministarstva, kao i o potrebi promene načina sistema finansiranja prosvete, koji nije dovoljno efikasan. Članove Odbora je zanimala i kontrola i evaluacija rada prosvetnih radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i kvalitet rada prosvetne inspekcije. Članovi Odbora sugerisali su ministru Obradoviću da bi u Informaciji o radu Ministarstva trebalo da se nađe i ocena efekata usvojenih zakona u oblasti obrazovanja.

Odbor za prosvetu usvojio je Informaciju o radu Ministarstva prosvete i nauke za period januar-mart 2011. godine.

U daljem radu, predsednik Odbora dr Zoran Šami je obavestio članove Odbora da je Odboru stigao dopis sa informacijom da je jedan od članova Nacionalnog prosvetnog saveta istovremeno zaposlen u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, što predstavlja sukob interesa. Članovi Odbora su se složili da se ovo pitanje ponovo razmotri u septembru, imajući u vidu najavu da će pomenuti član Nacionalnog prosvetnog saveta prekinuti radni odnos.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Zoran Šami.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja