Ponedeljak, 10. oktobar 2011.

Trideset četvrta sednica Odbora za prosvetu

Na sednici Odbora za prosvetu, održanoj 10. oktobra, razmotren je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu – Razdeo 53, Ministarstvo prosvete i nauke, koji je podnela Vlada Republike Srbije.


Predstavnik predlagača, državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke prof. dr Radivoje Mitrović istakao je da je rebalansom predviđeno uvećanje sredstava za nešto više od 2 milijarde dinara, što će prevashodno biti usmereno na isplaćivanje otpremnina i plata zaposlenima. Pored toga, finansiraće se i ostale redovne aktivnosti za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, kao što su takmičenja učenika, međunarodna saradnja, stručno usavršavanje zaposlenih, investiciono održavanje.

Tokom rasprave koja je usledila, članovi Odbora razgovarali su o problemu finansiranja obrazovanja, imajući u vidu da se najveći deo budžetskih sredstava odvaja za plate zaposlenih. Takođe, interesovali su se i za kriterijume stipendiranja doktorskih studija. Razgovarali su i o problemima u radu pojedinih Školskih odbora u opštini Preševo.

Nakon rasprave, članovi Odbora za prosvetu nisu prihvatili u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu – Razdeo 53, Ministarstvo prosvete i nauke, o čemu će izvestiti Odbor za finansije i predložiti mu da ga takođe ne usvoji.

U nastavku sednice, predsednik Odbora dr Zoran Šami obavestio je članove Odbora da je član Nacionalnog prosvetnog saveta, koji je bio u sukobu interesa jer je istovremeno bio zaposlen u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, dao otkaz u Zavodu, te se više ne nalazi u sukobu interesa.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Zoran Šami.

 


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5