8. maj 2013 Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

8. maj 2013 Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

Sreda, 8. maj 2013.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije mr Nebojša Stefanović sazvao je Treću sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini, za sredu, 8. maj, sa početkom u 11 časova.


Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o železnici, koji je podnela Vlada
2. Predlog zakona o pravima pacijenata, koji je podnela Vlada
3. Predlog zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, koji je podnela Vlada
4. Predlog zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, koji je podnela Vlada
5. Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku, koji su podneli narodni poslanici Aleksandar Jugović, Olgica Batić, Mirko Čikiriz, Žika Gojković i Aleksandar Čotrić
6. Predlog zakona o potvrđivanju Strazburške konvencije o ograničenju odgovornosti u unutrašnjoj plovidbi (CLNI 2012), koji je podnela Vlada
7. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kipar o saradnji u oblasti pomorskog transporta, koji je podnela Vlada
8. Predlog odluke o upotrebi i učešću pripadnika Vojske Srbije u Misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali) u 2013. godini, koji je podnela Vlada
9. Izveštaj Odbora za kontrolu službi bezbednosti o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu, sa Predlogom odluke o usvajanju Izveštaja, koji je podneo Odbor za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine
10. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o zapošljavanju članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava, koji je podnela Vlada
11. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Republike Makedonije o zapošljavanju članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava, koji je podnela Vlada
12. Predlog odluke o dopunama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podnela Poslanička grupa Liberalno demokratska partija
13. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije
14. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka.

Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1, 6. i 7. predloženog dnevnog reda, zajednički načelni pretres o tačkama 2. i 3. predloženog dnevnog reda, zajednički načelni pretres o tačkama 4. i 5. predloženog dnevnog reda, zajednički jedinstveni pretres o tačkama 8. i 9. predloženog dnevnog reda, zajednički jedinstveni pretres o tačkama 10. i 11. predloženog dnevnog reda i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 13. i 14. predloženog dnevnog reda.


U prepodnevnom delu sednice, Narodna skupština počela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o Predlogu zakona o železnici, Predlogu zakona o potvrđivanju Strazburške konvencije o ograničenju odgovornosti u unutrašnjoj plovidbi (CLNI 2012) i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kipar o saradnji u oblasti pomorskog transporta. Predložene zakone obrazložio je, u ime predlagača, ministar Milutin Mrkonjić.
Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1, 6. i 7. dnevnog reda.

Drugog dana, 9.maja, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Janko Veselinović, Dejan Rajčić, Nataša Mićić, Mirko Čikiriz, Milica Vojić Marković i Nebojša Stefanović zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
U nastavku rada, Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1,6. i 7. dnevnog reda sednice.
U popodnevnom delu rada, Narodna skupština vodila je zajednički načelni pretres o tačkama 2. i 3. dnevnog reda, odnosno o Predlogu zakona o pravima pacijenata i Predlogu zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, koje je narodnim poslancima obrazložila ministar zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Trećeg dana, 10. maja, Narodna skupština nastavila je rad zajedničkim načelnim pretresom o Predlogu zakona o pravima pacijenata i o Predlogu zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je zajednički načelni pretres o tačkama 2. i 3. dnevnog reda sednice.

Četvrtog dana rada, 14. maja, Narodna skupština nastavila je rad zajedničkim načelnim pretresom o predlozima zakona po tačkama 4. i 5.dnevnog reda.
Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Olgica Batić, dr Vladimir Marinković, dr Slobodan Samardžić, Zoran Ostojić, Srđan Milivojević i prof. dr Marko Atlagić zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku, koji su podneli narodni poslanici Aleksandar Jugović, Olgica Batić, Mirko Čikiriz, Žika Gojković i Aleksandar Čotrić, obrazložio je, u ime predlagača, narodni poslanik Mirko Čikiriz, a Predlog zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, obrazložio je, u ime Vlade, prof. dr Dejan Đurđević, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.
Do kraja dana, Narodna skupština zaključila je zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata i Predlogu zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku.

Petog dana rada, 15.maja, Narodna skupština započela je zajednički jedinstveni pretres o 8. i 9. tački dnevnog reda sednice.
Predlog odluke o upotrebi i učešću pripadnika Vojske Srbije u Misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali) u 2013. godini obrazložio je, u ime predlagača, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, a Izveštaj Odbora za kontrolu službi bezbednosti o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu, sa Predlogom odluke o usvajanju Izveštaja, koji je podneo Odbor za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine, obrazložila je predsednica Odbora Jadranka Joksimović.
Do kraja rada, Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički jedinstveni pretres o 8. i 9. tački dnevnog reda sednice.
Narodna skupština obavila je i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 10. i 11. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o zapošljavanju članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Republike Makedonije o zapošljavanju članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava, koje je, narodnim poslanicima, takođe obrazložio ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Šestog dana rada, 16. maja, Narodna skupština nastavila je rad zajedničkim jedinstvenim pretresom o predlozima odluka po tačkama 12, 13. i 14. dnevnog reda.
Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Žika Gojković, Radoslav Komlenović, Ivan Bauer, Miljenko Dereta, Slavica Saveljić, Milan Lapčević, Saša Dujović, dr Janko Veselinović i Miodrag Linta zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
U prepodnevnom delu sednice,Narodna skupština zaključila je zajednički jedinstveni pretres o Predlogu odluke o dopunama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podnela Poslanička grupa Liberalno demokratska partija, Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije i Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka.
Narodna skupština nastavila je rad pretresom u pojedinostima o Predlogu zakona o železnici.
Do kraja dana, Narodna skupština zaključila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o železnici.

Sedmog dana, 20. maja, Narodna skupština nastavila je rad pretresom u pojedinostima o Predlogu zakona o pravima pacijenata.

U prepodnevnom delu rada, predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović pozdravio je, u ime narodnih poslanika i u svoje ime, studente Pravnog fakulteta iz Niša koji su pratili deo sednice sa galerije Velike sale.

Do kraja rada, Narodna skupština vodila je i zaključila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o pravima pacijenata. Narodna skupština obavila je i pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Osmog dana rada, 21. maja, Narodna skupština nastavila je rad pretresom u pojedinostima o Predlogu zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata i Predlogu zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku.
Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Miloš Aligrudić, Aleksandar Jugović, Bojan Đurić, Janko Veselinović, Saša Dujović, Dubravka Filipovski i Milovan Drecun zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
Do kraja rada, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata i Predlogu zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku.
Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajuća sednici, potpredsednica Narodne skupštine Vesna Kovač odredila je sredu, 22. maj, sa početkom u 10 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2013. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 22. maja, Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o železnici, Predlog zakona o pravima pacijenata, Predlog zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, Predlog zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku.

Narodni poslanici su većinom glasova usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Strazburške konvencije o ograničenju odgovornosti u unutrašnjoj plovidbi ( CLNI 2012 ), Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kipar o saradnji u oblasti pomorskog transporta, Predlog odluke o upotrebi i učešću pripadnika Vojske Srbije u Misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali) u 2013. godini i Predlog odluke o usvajanju Izveštaja Odbora za kontrolu službi bezbednosti o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu.
Narodna skupština je većinom glasova usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o zapošljavanju članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Republike Makedonije o zapošljavanju članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava.
Većinom glasova narodnih poslanika usvojeni su Predlog odluke o dopunama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podnela Poslanička grupa Liberalno demokratska partija, Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka.
U danu za glasanje, Narodna skupština je odlučivala i o povredama Poslovnika na koje su tokom Treće sednice Prvog redovnog zasedanja ukazivali narodni poslanici i odlučila da ni u jednom slučaju Poslovnik nije povređen.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović zaključio je Treću sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2013. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30