Utorak, 13. novembar 2007.

Treća sednica Odbora za trgovinu i turizam

Odbor za trgovinu i turizam održao je Treću sednicu 13. novembra na kojoj su članovi Odbora razmatrali nezavisnost rada Komisije za zaštitu konkurencije.Odbor za trgovinu i turizam održao je Treću sednicu 13. novembra na kojoj su članovi Odbora razmatrali nezavisnost rada Komisije za zaštitu konkurencije.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nebojša Stefanović, a sednici su prisustvovali Dragan Penezić, pomoćnik ministra trgovine i usluga, Dijana Marković-Bajalović, predsednik Saveta Komisije za zaštitu konkurencije i članovi Saveta Komisije.

Predsednica Saveta Komisije Dijana Marković-Bajalović upoznala je članove Odbora sa dešavanjima u prethodnom periodu, za koje smatra da predstavljaju pritisak na rad Komisije za zaštitu konkurencije. Ona je ponovila podatke iz Izveštaja Komisije, koji je Odbor za trgovinu i turizam odbio na prethodnoj sednici i istakla da, istupanje u javnosti pojedinih predstavnika izvršne vlasti, doživljava kao svojevrstan pritisak na rad Komisije. Na zahtev članova Odbora, članovi Saveta Komisije za zaštitu konkurencije izneli su pojedinačno, svoje viđenje postojanja pritisaka na nezavisnost rada Komisije.

Pomoćnik ministra trgovine i usluga Dragan Penezić istakao je da Ministarstvo zajedno sa Komisijom radi na Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, kako bi se postojeći zakon poboljšao.

U raspravi o postojanju pritisaka, pretnji i uticaja na nezavisnost rada Komisije za zaštitu konkurencije, članovi Odbora su izneli različita mišljenja i zaključili da predstavnici izvršnih organa vlasti nisu vršili pritisak na članove Saveta Komisije i tako ugrozili nezavisnost njenog rada.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5