Četvrtak, 4. mart 2021.

Treća sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Na sednici, održanoj 4. marta 2021. godine, članovi Odbora za zaštitu životne sredine razmotrili su Informaciju o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period novembar, decembar 2020. i januar 2021. godine.


Informaciju je narodnim poslanicima obrazložila resorna ministarka Irena Vujović koja je istakla da su u ovom periodu usvojeni Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon, kao i Pravilnik o izmenama Pravilnika o Registru hemikalija.

Što se tiče akata u proceduri, Vujović je istakla da Ministarstvo radi na pripremi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, Nacrta zakona o klimatskim promenama, Nacrta zakona o kontroli opasnosti od velikog udesa koji uključuje opasne supstance, Nacrta zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, Nacrta zakona o strateškoj promeni uticaja na životnu sredinu, Nacrta zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini i Nacrta zakona o biocidnim proizvodima.

U aktima u proceduri je i više uredbi koje se odnose na saniranje otpada, pročišćenje vazduha, korišćenje zaštićenih dobara i predela izuzetnih odlika, istkla je ministarka.

Na sednici je bilo reči i o postignutim rezultatima Sektora za strateško planiranje, projekte, međunarodnu saradnju i evropske integracije, Sektora za upravljanje životnom sredinom, Sektora za zaštitu prirode i klimatske promene, Sektora za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, Sektora za finansisjko upravljanje i kontrolu, Sektora za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini, kao i Agencije za zaštitu životne sredine.

Nakon obrazlaganja i diskusije, koju su poveli narodni poslanici, Odbor je odlučio da prihvati Informaciju o radu Ministarstva i predložili Narodnoj skupštini da je prihvati.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Ljubinko Rakonjac, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Žarko Bogatinović, Dragana Radinović, Marko Bogdanović, Marko Mladenović, Tomislav Janković, Vesna Krišanov, Jelena Obradović, Stanislava Janošević, Akoš Ujhelji i Mina Kitanović i predstavnici mreže Zelena stolica.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 4. mart 2021. | Treća sednica Odbora za zaštitu životne sredine 04.03.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2