1. oktobar 2021. Zelena poslanička grupa u poseti Zlatiborskom okrugu

1. oktobar 2021. Zelena poslanička grupa u poseti Zlatiborskom okrugu

Sreda, 6. oktobar 2021.

Tematska poseta Zelene poslaničke grupe Zlatiborskom okrugu

Neformlana Zelena poslanička grupa (ZPG) je 1. i 2. oktobra 2021. godine posetila Zlatiborski okrug. Posetom su bile obuhvaćene opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.


Cilj posete je bio obilazak važnih lokaliteta za tretman otpada – zatvorene deponije Stanjevina, deponije Banjica, kao i tretman plutajućeg otpada na Potpećkom jezeru i slivu reke Lim. Pored toga, učesnici i učesnice su imale priliku da se upoznaju sa novim režimom zaštite prirode u okviru Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Prvog dana obilaska je održan sastanak sa predstavnicima opštine Prijepolje koji su predstavili aktivnosti i film o rekultivaciji deponije Stanjevina koja je godinama zagađivala Lim. Druga stanica posete je bila je opština Priboj. U dolasku na teritoriju opštine, Zelena poslanička grupa je obišla transfernu stanicu Banjica. Takođe, održan je sastanak sa predstavnicima rukovodstva opštine Priboj. Bilo je govora na temu upravljanja otpadom kao i zaštiti sliva reke Lim. Govorilo se i o drugim problemima koji se tiču zaštite životne sredine i upravljanju otpadom. U obe opštine je primetna aktivnost Ministarstva i posebnih projekata kojima se rešavaju nagomilani problemi.

Drugi dan je bio posvećen Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Poslanici su imali priliku da od čuvara rezervata saznaju sve o poslovanju i radu u samom rezervatu prirode. Nakon obilaska jezera, pećina i meandra Uvca organizovan je radni ručak sa predstavnicima opština Sjenica i Nova Varoš na kom se razgovaralo o održivom turizmu i razvoju opština koje ne bi trebalo da ugrozi specijalni rezervat.

U tematskoj poseti su učestvovali: Dubravka Filipovski, Jasmina Karanac, Bratislav Vasiljević, Branimir Jovanović, Vesna Ivković, Milija Miletić, Žarko Bogatinović, Nevenka Kostadinova, Muamer Bačevac, Tomislav Janković, Tijana Davidovac, Samira Ćosović, Danijela Veljović, Bosiljka Srdić, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Sanja Jeftić, Nenad Baroš, Milan Urošević, Bojan Torbica i Marko Parezanović.

Poseta je organizovana uz podršku Misije OEBS u Srbiji koja podržava rad Zelene poslaničke grupe.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 4. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja