Petak, 20. novembar 2009.

Svetski dan deteta 20. novembar

Danas se u Srbiji, kao i širom sveta, obeležava svetski Dan deteta i to na 20. godišnjicu potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta.Danas se u Srbiji, kao i širom sveta, obeležava svetski Dan deteta i to na 20. godišnjicu potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta. Konvencija o pravima deteta podseća na osnovne principe i relevantne instrumente o ljudskim pravima i potvrđuje da je deci, usled njihove osetljivosti, potrebna posebna zaštita i briga. Srbija ima obavezu da, u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, podnosi Komitetu za prava deteta izveštaje o primeni Konvencije.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije je formirana skupštinska Radna grupa za prava deteta, koja je u proteklih godinu dana dosta uradila. To je od velikog značaja, jer se pitanje prava deteta potencijalno odražava u svakom pitanju koje može doći pred Skupštinu, čak i kada ta dimenzija nije na prvi pogled vidljiva. Osnovni zadatak skupštinske Radne grupe je da unapređuje i razvija sistem zaštite prava i položaja dece praćenjem sprovođenja i primene relevantnih zakona i drugih akata, vršenjem provere usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima, saradnjom sa nacionalnim institucijama i telima, međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva, predlaganjem donošenja konkretnih akata i mera, informisanjem dece i praćenjem Lokalnih planova akcije, kao i promocijom prava deteta radi podizanja svesti o važnosti ovog pitanja.

Dete je posebno osetljivo biće koje zahteva pojačanu brigu i zaštitu države. U svakom savremenom društvu, odgovornost za razvoj i zaštitu dece nadilazi okvire porodice i deli se sa društvom u celini. Zbog svega ovoga, neophodno je obezbediti sistemski rad na pitanju dece, zaštite i ostvarenja njihovih prava. Na to nas, između ostalog, obavezuju i međunarodni dokumenti, kao što su Konvencija o pravima deteta i Milenijumska deklaracija, ali i naši zakoni, strategije i planovi, kao što je Nacionalni plan akcije za decu.

U okviru obeležavanja svetskog Dana deteta se danas održava i okrugli sto pod nazivom „Deca u medijskom ogledalu“ u organizaciji UNICEF-a, sa kojim Narodna skupština ostvaruje izuzetnu saradnju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja