Nedelja, 8. april 2012.

Svetski dan Roma

Povodom obeležavanja 8.aprila, Svetskog dana Roma, u Domu Narodne skupštine održana je manifestacija sa temom „Saradnja nacionalnih saveta nacionalnih manjina Republike Srbije sa nadležnim organima Republike Srbije, autonomnih pokrajina, opština, gradova i grada Beograda“.


Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić podsetila je otvarajući skup na 1971.godinu, kada je po prvi put obeležen Svetski dan Roma. Danas obeležavamo 8.april kako bi se podsetili da svi zajedno moramo da radimo na poboljšanju položaja romske nacionalne zajednice u Srbiji, istakla je potpredsednica. Kada je romska zajednica u pitanju postoje brojne predrasude, stereotipi, netrpeljivost i diskriminacija. Međutim, kada pitate ljude zašto pokazuju netrpeljivost prema Romima, oni ne znaju odgovor. Davno sam naučila da u svim zajednicama postoje militantne grupe koje pokazuju netrpeljivost, ali to nisam videla kod romske zajednice, dodala je potpredsednica Čomić. Ona je navela da u ovoj kući moramo da se dogovorimo da predrasude i stereotipe ne možemo zabraniti, jer oni će ostati u glavama onih koji ne mogu da vide šire, ali moramo i možemo zabraniti ponašanje zasnovano na predrasudama, a to se radi zakonima. Moramo zabraniti da se vređa, krše tuđa prava, omalovažava, a da se pritom misli da je to dozvoljeno. U borbi protvi toga služe doneti zakoni, njihova primena, ali i odluka o sprovođenju Dekade Roma doneta 2005.godine. Samo na taj način, edukacijom i organizovanim kampanjama podrške možemo učiniti život romskoj populaciji lakšim i podnošljivijim, zaključila je potpredsednica. Ona je izrazila nadu da će sledeće godine 8.aprila u Narodnoj skupštini biti prilika da se kaže da su ostvareni bolji rezultati, da je unapređen položaj Roma u Srbiji, da je više dece upisano u srednje škole i na fakultete i da su poboljšani uslovi stanovanja za veliki broj romskih porodica i da ćemo samo to moći da nazovemo napretkom. Završavajući svoje obraćanje ona je podsetila da je Savet Evrope obavezao zemlje članice da urade sve, da „nevidljivih“ među nama ne bude, kao i da se zakonima onemogući njihova diskriminacija. Samo tako ćemo svi moći da kažemo da smo Romi, da smo ljudi, zaključila je potpredsednica Narodne skupštine.
Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković govorio je o saradnji Ministarstva i nacionalnih saveta nacionalnih manjina, projektima koje Ministarstvo realizuje u saradnji sa međunarodnim organizacijama namenjenim poboljšanju života i položaja Roma i napretku u obrazovanju romske zajednice. On je naveo da će ova godina biti godina kada će se rešiti pitanje pravno nevidljivih lica i unaprediti položaj romske nacionalne zajednice u Srbiji.
Okupljenim građanima i predstavnicima romske nacionalne manjine obratili su se i Božidar Đelić, govoreći o realizaciji Dekade Roma, Nacionalne strategije i akcionih planova, predstavnica Ministarstva rada i socijalne politike, koja je govorila o rezultatima rada ovog ministarstva na polju unapređenja položaja Roma, kao i Grem Tindal, menadžer Programa evropskog partnerstva sa opštinama –PROGRES, koji je govorio o realizaciji projekata namenjenih unapređenju položaja romske zajednice. Završnim izlaganjima obratili su se i narodni poslanik i predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Zoran Petrov i narodni poslanik i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović.
Manifestacija obeležavanja Svetskog dana Roma nastavljena je programom u Narodnom pozorištu u organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja