17. decembar 2013. Republika Srbija u Evropskom savezu za tradicionalno nasleđe

17. decembar 2013. Republika Srbija u Evropskom savezu za tradicionalno nasleđe

Utorak, 17. decembar 2013.

Svečano obeležen prijem Republike Srbije u Evropski savez za tradicionalno nasleđe

Etno-mreža, strukovna organizacija iz Srbije, postala je jedanaesti član Evropskog saveza za tradicionalno nasleđe


Članstvo u tom Savezu podrazumeva snažnu podršku resornih institucija, radi jačanja kapaciteta i širenja delovanja nacionalnih asocijacija.
Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova , Ženska parlamentarna mreža i Etno mreža su taj korak u očuvanju nacionalnog identiteta naše zemlje obeležili izložbom „Tradicionalne rukotvorine kao element državnog porekla“.
Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, smatra da je prijemom Etno mreže u Evropski savez za tradicionalno nasleđe, Srbija i zvanično prihvaćena kao ravnopravni učesnik u očuvanju tradicionalnih znanja evropskih naroda. Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena, smatra Omerović, je osnovni preduslov za poboljšanje položaja žena u društvu, pogotovo, kako ocenjuje, ako imamo na umu da su u Srbiji žene i dalje manje zastupljen pol u svim sferama javnog i privatnog života, posebno u oblasti ekonomije i biznisa.
Predstavnica Ženske parlamentarne mreže Biljana Hasanović Korać, podsetila je da je jedan od osnovnih ciljeva te mreže ekonomsko osamostaljivanje žena i promocija ženskih znanja, što je preduslov ravnopravnosti žena na svim poljima.
Čestitke na članstvu stigle su od ambasadora Finske u Beogradu Peka Orpana koji je rekao da nasleđe ne treba posmatrati samo kao nasleđe, već mu omogućiti da se razvija i kroz modernu kulturu, posebno naglašavajući da visok kvalitet rukotvorina može da doprinese razvoju turizma.
Evropski savez za tradicionalno nasleđe, koji deluje od 1972. godine, okuplja strukovne organizacije iz devet zemalja članica EU i Norveške. Na godišnjoj skupštini, održanoj u Helsinkiju 25. septembra 2013. godine, Savez je u svoje članstvo primio Etno-mrežu, strukovnu organizaciju iz Srbije. Stručna komisija Saveza je posetila Srbiju 2012. godine i izvršila uvid u rad i delovanje Etno-mreže, koja okuplja 24 udruženja iz cele Srbije, i potvrdila njenu kvalifikovanost i reprezentativnost u očuvanju i negovanju ove vrste nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao osnovnog kriterijuma za članstvo. Tako su Etno-mreža i Srbija zvanično prihvaćeni od srodnih udruženja iz Švedske, Finske, Norveške, Estonije, Danske, Slovačke, Mađarske, Austrije, Letonije i Poljske, kao ravnopravan učesnik u očuvanju tradicionalnih znanja evropskih naroda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 23. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja