23. jun 2021. Susret predsednika i članova PGP sa Malezijom i šefom misije Ambasade Malezije

23. jun 2021. Susret predsednika i članova PGP sa Malezijom i šefom misije Ambasade Malezije

Sreda, 23. jun 2021.

Susret predsednika i članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Malezijom i šefom misije Ambasade Malezije

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Malezijom Vuk Mirčetić i članovi te grupe razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa šefom misije ambasade Malezije Kairulom Tazrilom Tarmizijem, o unapređenju sveukupnih odnosa između dve zemlje.


Vuk Mirčetić je na početku sastanka upoznao Kairula Tazrila Tarmizija sa podatkom da Poslaničku grupu prijateljstva sa Malezijom trenutno čini tri narodna poslanika, ali da je interesovanje za članstvo u ovoj grupi izrazilo još 16 članova, što dodatno govori o jakoj želji za unapređenjem odnosa.

Mirčetić je čestitao Kairulu Tazrilu Tarmiziju na izboru za šefa Misije ambasade Malezije i ocenio da će iskustvo koje on nosi, obzirom da je obavljao funkciju u Ministarstvu spoljnih poslova Malezije, doprineti još uspešnijoj zajedničkoj saradnji.

Vuk Mirčetić je podsetio na činjenicu da su diplomatski odnosi između tadašnje SFRJ i Malezije uspostavljeni 1967. godine i dodao da određene aktivnosti koje sprovodi Malezija, čine je ekonomskim liderom u svom regionu. S tim u vezi, Mirčetić je naveo da uočava određene sličnosti sa aktivnostima koje sprovodi predsednik Aleksandar Vučić koje čine Srbiju ekonomskim liderom u našem regionu. Ocenio je da politika koju vodi predsednik Vučić, stvara atraktivno poslovno okruženje u kome se otvaraju nova radna mesta, smanjuje nezaposlenost i omogućava napredak.

Mirčetić je takođe pomenuo nedavne događaje koji povezuju dva naroda, kao što je dogovor između FK Crvena Zvezda i Malezije u vezi Franšize akademije Crvene Zvezde u Maleziji i osnivanja kluba prijateljstva između Srbije i Malezije pre dve godine od strane Viktora Lazića koji je i predsednik toga kluba.

Šef misije Kairul Tazril Tarmizi je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da će poslaničku grupu prijateljstva činiti 19 narodnih poslanika i dodao da naše dve zemlje imaju dobru osnovu za unapređenje odnosa na svim poljima. Takođe, naveo je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, sporta i obrazovanja.

Kad je reč o saradnji u oblasti obrazovanja, Vuk Mirčetić je upoznao sagovornika sa projektom „Svet u Srbiji“, koji predstavlja značajan doprinos međunarodnoj saradnji, u okviru kojeg se pruža stipendiranje i studentima iz Malezije.

Učešće na sastanku uzeo je i Viktor Lazić, osnivač kluba prijateljstva između Srbije i Malezije i predsednik Udruženja za kulturu, umetnosti i međunarodnu saradnju „Adligat“, istakavši da je cilj ovog udruženja unapređenje odnosa u svim oblastima dveju zemalja. Upoznao je prisutne na sastanku da se u njegovom privatnom muzeju knjiga nalazi više od dva miliona knjiga, a među njima i značajan broj knjiga iz Malezije, kao i predmeti iz ove daleke zemlje.

Na sastanku je govorila Ljiljana Malušić i Viktor Jevtović, koji su tom prilikom govorili o eventualnom ukidanju viznog režima i o unapređenju turizma.

Na kraju sastanka, sagovornici su ocenili da je razmena iskustava veoma značajna za oba naroda, naročito u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja