Ponedeljak, 11. decembar 2006.

Susret predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a sa članovima delegacije Narodne skupštine Srbije u PS OEBS-a

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koju je predvodila šef naše delegacije Suzana Grubješić, razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Parlamentarne skupštine OEBS-a, na čelu sa predsednikom Jornom Lenmarkerom (Göran Lennmarker).Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koju je predvodila šef naše delegacije Suzana Grubješić, razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Parlamentarne skupštine OEBS-a, na čelu sa predsednikom Jornom Lenmarkerom (Göran Lennmarker).
Predsednik Lenmarker je izrazio zadovoljstvo zbog aktivnog učešća naše parlamentarne delegacije u radu PS OEBS-a, istakavši da je to veoma važno u vreme kada “svi gradimo zajedničku Evropu”. Svi imamo pravo da budemo u Evropi, a da bismo to postigli, moramo da ispunimo standarde te zajednice, naglasio je Lenmarker. Dodao je da je cilj izgraditi Evropu u kojoj granice postoje, ali nisu prepreka, a to je posebno važno za Srbiju, čije stanovništvo ne živi isključivo unutar njenih granica.

Predsednik PS OEBS-a je istakao da je cilj ove posete upoznavanje sa političkom situacijom u Srbiji uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 21. januar iduće godine, kao i pružanje pomoći Srbiji na njenom evropskom putu, dodajući pritom da je “Beograd je isto tako evropski, kao i Stokholm, moj rodni grad”. S tim u vezi, istakao je da je veliki broj država zainteresovan za praćenje predstojećih izbora, kao i da će lično biti na čelu posmatračke misije PS OEBS- a. On je, takođe, pozdravio usvajanje Ustava Srbije, kao i napore na unapređenju demokratije, vladavine prava, zaštite ljudskih i manjinskih prava, što je sve rezultat rada Narodne skupštine i Vlade Srbije.
Ukazujući na značaj ove posete za naše uključivanje u evropske integracije, Suzana Grubješić je rekla da je OEBS “sinonim političkog i bezbednosnog jedinstva Evrope”.Naša delegacija u PS OEBS-a, kao i delegacije Narodne skupštine Srbije u drugim međunarodnim organizacijama, od svog formiranja u junu ove godine, nastoje da svojim aktivnim učešćem doprinesu boljem pozicioniranju Srbije u međunarodnim odnosima. Tako je naša delegacija u PS OEBS-a sačinila Nacrt rezolucije o prekograničnoj regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, koju će podneti na godišnjem zasedanju skupštine ove organizacije u julu naredne godine. Naglasila je da parlamentarna diplomatija može mnogo da doprinese pospešivanju ukupne saradnje naše zemlje sa Evropskom unijom.
Suzana Grubješić je posebno ukazala na veliki interes naše zemlje za što skoriji nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, kao i za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije. Ona je ponovila da se država Srbija zalaže za postizanje kompromisnog i održivog rešenja, koje treba da zadovolji obe strane u pregovorima o statusu ove pokrajine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1