Ponedeljak, 19. novembar 2007.

Susret predsednika Odbora za spoljne poslove Italijanskog i Srpskog Parlamenta

Predsednik Odbora za inostrane poslove dr Dragoljub Mićunović, sa članovima Odbora Suzanom Grubješić, Milošem Aligrudićem i Balintom Pastorom, primio je danas u Domu Narodne skupštine predsednika Odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Republike Italije Umberta Ranijerija.Predsednik Odbora za inostrane poslove dr Dragoljub Mićunović, sa članovima Odbora Suzanom Grubješić, Milošem Aligrudićem i Balintom Pastorom, primio je danas u Domu Narodne skupštine predsednika Odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Republike Italije Umberta Ranijerija. U razgovoru su potvrđeni dobri odnosi između dve zemlje i razmenjena mišljenja o najvažnijim pitanjima bilateralnih odnosa. Posebno je istaknuta potreba jačanja parlamentarne saradnje i to preko grupa prijateljstava u oba parlamenta.

Predsednik Ranijeri je istakao da Italija snažno podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji zbog toga što ima važnu ulogu u stabilizovanju i uspostavljanju demokratskog poretka na zapadnom Balkanu. Istakao je i da će, odmah po potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uslediti konkretna pomoć razvoju Srbije od strane Evropske unije. Ranijeri se posebno interesovao za odnose Srbije sa susednim zemljama i naše stavove o rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Pritom je ponovio da se Italija zalaže za pronalaženje kompromisnog rešenja, koje će uvažavati i interese Srbije.

Predsednik Mićunović je obavestio sagovornika da se odnosi Srbije sa susednim zemljama poboljšavaju, posebno na ekonomskom planu, ali da je sa nekima od njih i dalje otvoreno pitanje povratka prognanih u svoje domove. Uz napomenu da deli zabrinutost međunarodne zajednice za bezbednost u regionu, Mićunović je rekao da u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije mora da se pronađe sporazumno, održivo rešenje koje će za duže vreme garantovati stabilnost i regiona i Evrope u celini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3