17. mart 2021. Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić u razgovoru sa šefom Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom

17. mart 2021. Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić u razgovoru sa šefom Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom

Sreda, 17. mart 2021.

Susret predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo sa šefom Misije Saveta Evrope u Srbiji

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić, razgovarao je u Narodnoj skupštini sa šefom Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom, o planovima i prioritetima rada Odbora i mogućnostima za dalju saradnju.


Akademik Zukorlić je naveo da je ovaj Odbor jedan od najznačajnijih u Narodnoj skupštini, ukazujući upravo na širok opseg oblasti koje pokriva. On je dodao i da su, radi unapređenja efikasnosti rada, formirana i dva pododbora – za informatičko društvo i digitalizaciju i za omladinu i sport. Istakao je i da će se Odbor, čim se steknu uslovi, zbog pandemije korona virusa, vratiti svojoj dobroj praksi održavanja sednica izvan sedišta Narodne skupštine, u različitim mestima u Srbiji.

Govoreći o zakonodavnim aktivnostima, akademik Zukorlić je naveo da u narednom periodu predstoji usvajanje izmena više zakona u oblasti obrazovanja, i da su u pitanju određeni detalji, za koje je tek primenom u praksi utvrđeno da ne daju očekivane rezultate ili se teže primenjuju.

Pored ovih redovnih aktivnosti, Odbor kroz konstruktivnu saradnju sa nadležnim Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja, nastoji da unapredi sektor obrazovanja u uslovima pandemije i onlajn nastave, koja ima svoje nedostatke, ali je za sada jedino moguće rešenje, ukazao je Muamer Zukorlić.

Sa šefom Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom se složio da je bitno odvojiti budžetska sredstva za tehničko opremanje đaka i studenata za ovakav vid nastave, da se time pokazuje odgovornost države.

Tobijas Flesekemper i koordinator projekata Misije SE koji se tiču obrazovanja Kristijan Rajković, upoznali su predsednika Odbora sa aktuelnim projektima koji su fokusirani na učenike osnovnih i srednjih škola. Rajković je naveo da se u saradnji sa 60 škola širom Srbije, sprovodi projekat koji se tiče promocije mirnog suživota kroz razvoj različitih kompetencija kod dece, u saradnji sa nastavnicima i roditeljima.

Oni su pohvalili i činjenicu da se Srbija pridružila parcijalnom sporazumu Saveta Evrope - Opservatoriji za predavanje istorije u Evropi, koja treba da da podstrek predavanju istorije u skladu sa vrednostima SE i da nudi viziju otvorenog i multiperspektivnog pristupa istoriji.

Predsednik Odbora akademik Muamer Zukorlić naglasio je spremnost i zainteresovanost Odbora da po ovoj temi sarađuje sa Misijom Saveta Evrope u Srbiji, imajući u vidu specifičnost ovog područja. On je naglasio da je važno da u obrazovnom sistemu imamo relaksiraniji odnos prema prošlosti, u smislu da prepoznamo greške i da ih prevazilazimo, a da sačuvamo ono što je dobro, i da tako budemo svi zajedno okrenuti ka budućnosti.

Tokom sastanka, bilo je reči i o upotrebi jezika manjina u obrazovanju. Akademik Zukorlić je istakao da je Srbija kvalitetno rešila zakonske okvire kada su u pitanju položaj i prava manjinskih zajednica, ali da nedostaci postoje u operativnoj primeni tih zakona i da je bitno dalje razvijati kulturu komunikacije i odnosa prema manjinama.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5