14. april 2021. Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti mr Igor Bečić sa šefom Političkog sektora u delegaciji EU u Republici Srbiji  Dirkom Lorencom

14. april 2021. Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti mr Igor Bečić sa šefom Političkog sektora u delegaciji EU u Republici Srbiji Dirkom Lorencom

Sreda, 14. april 2021.

Susret predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti sa šefom Političkog sektora u delegaciji EU u Republici Srbiji

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti mr Igor Bečić, sastao se u Narodnoj skupštini sa šefom Političkog sektora u delegaciji EU u Republici Srbiji Dirkom Lorencom, u okviru pripreme Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu.


Mr Igor Bečić upoznao je Dirka Lorenca sa nadležnostima i načinom rada Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ističući njegov značaj za civilnu kontrolu sektora bezbednosti. Bečić je naveo da Odbor razmatra redovne izveštaje službi bezbednosti, obavlja nadzorne posete, ali i reaguje na predstavke građana iz ove oblasti, kao i na medijska izveštavanja koja zaokupljaju pažnju javnosti.

Igor Bečić je ukazao i na dobru praksu Odbora da na početku novog saziva usvaja Odluku o načinu održavanja sednice Odbora na kojoj se razmatraju tajni podaci i Odluku o vršenju neposrednog nadzora nad radom službi bezbednosti. Na taj način se olakšava rad Odbora, ali i omogućava službama bezbednosti da bez zadrške podnose izveštaje i odgovaraju na pitanja narodnih poslanika, istakao je Bečić.

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti je tokom razgovora naveo da je u svakoj nadzornoj poseti koju je Odbor inicirao, imao otvorenu saradnju sa svim direktorima službi, kao i sa operativcima na terenu. Takođe, uvek su dostupna sva dokumenta Vojno-bezbednosne agencije, Vojno-obaveštajne agenciije i Bezbednosno-informativne agencije, koje narodni poslanici žele na uvid, dodao je Bečić.

Tokom nadzornih poseta službama bezbednosti u prethodnom periodu, Odbor nije uočio nezakonitosti i nepravilnosti u radu, niti protivzakonito sprovođenje mera, ukazao je Bečić tokom razgovora.

Posebno se osvrnuo na prethodni period koji je obeležen pandemijom korona virusa, navodeći da je to usporilo uobičajen tempo rada i aktivnosti Odbora po pitanju obavljanja nadzornih poseta, ali je izneo i činjenicu da se i u ovom trenutku sa uspešnim procesom imunizacije stvaraju uslovi da Odbor za kratak vremenski period nadoknadi sve aktivnosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja