17. jun 2021. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju mr Milovan Drecun sa  ambasadorkom Rumunije u Beogradu Nj.E. Silvijom Davidou

17. jun 2021. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju mr Milovan Drecun sa ambasadorkom Rumunije u Beogradu Nj.E. Silvijom Davidou

Četvrtak, 17. jun 2021.

Susret predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju i ambasadorke Rumunije

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju mr Milovan Drecun sastao se sa ambasadorkom Rumunije u Beogradu Nj.E. Silvijom Davidou.


Ambasadorka je izrazila zainteresovanost za intenziviranje saradnje sa Odborom za Kosovo i Metohiju jer, kako je istakla, Rumunija posebnu pažnju posvećuje kosovskom pitanju. Ona je obavestila predsednika Odbora da je ista molba upućena i premijerki Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću, kao i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću.

Ponovila je da Rumunija ostaje principijelna u svom stavu da ne prizna samoproglašenu državu Kosovo i da je za Rumuniju prihvatljivo samo ono rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju. Takođe je naglasila da Rumunija snažno podržava Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Odbora izrazio zahvalnost na prijateljskoj podršci Rumunije i spremnost da buduća saradnja bude intenzivirana i produbljena. Drecun je detaljno informisao ambasadorku o situaciji na Kosovu i Metohiji. Govorio je o pitanjima nestalih osoba, imovine, skrnavljenju srpskih svetinja, prištinskoj opstrukciji dijaloga, ne priznavanju izborne volje srpskog naroda na KiM i naglasio da Srbija neće odustati od traženja rešenja ovih gorućih pitanja:

„Spremni smo da tragamo za kompromisnim rešenjem, do njega ćemo doći isključivo političkim sredstvima i dijalogom. Ono što je sigurno je da Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo“, rekao je Drecun.

On je upozorio ambasadorku na jednu posebno uznemirujuću činjenicu, a to je formiranje vojske Kosova.

„Prema Rezoluciji 1244 ni jedna vojna formacija, osim KFOR, ne bi smela da bude na Kosovu i Metohiji, a oni ipak jačaju specijalne jedinice, prave novu bazu u Đakovici i vrše pritisak na Srbe da uđu u bezbednosne snage“, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima do 2029. godina ta vojska bi trebalo da stekne pune operativne sposobnosti, a služenje vojnog roka bi bilo obavezno za muškarce od 18 do 34 godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja