15. septembar 2021. Predsednik Narodne skupštine sastao se sa Grupom prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan

15. septembar 2021. Predsednik Narodne skupštine sastao se sa Grupom prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan

Sreda, 15. septembar 2021.

Susret predsednika Narodne skupštine i Grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić primio je danas Grupu prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan iz Senatu Francuske, na čelu sa senatorom Martom de Sidrak.


Na početku sastanka, predsednik Skupštine Ivica Dačić poželeo je dobrodošlicu francuskim kolegama i izrazio nadu da su svi prethodni sastanci sa srpskim zvaničnicima prošli uspešno. Takođe je ukazao na značaj direktnih kontakata, posebno uzimajući u obzir iskonsko prijateljstvo koje povezuje dva naroda još od Prvog svetskog rata.

Šef srpskog parlamenta podvukao je opredeljenje Srbije da razvija saradnju sa Francuskom na svim nivoima, posebno imajući u vidu da dve zemlje imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu.

Govoreći o parlamentarnoj diplomatiji, predsednik parlamenta Dačić podsetio je na činjenicu da je u protekle dve godine zabeleženo više uzajamnih poseta i dodao da Poslaničku grupu prijateljstva sa Francuskom broji 91 član iz različitih političkih partija. Izrazio je zadovoljstvo razvojem saradnje, ali je takođe rekao da se isti može dodatno unaprediti razmenom parlamentarnih poseta na najvišem nivou. Stoga je iskoristio priliku da uputi poziv predsednicima Narodne skupštine i Senata Francuske, ali je izrazio i spremnost da lično poseti Francusku.

Marta de Sidrak, senator i predsednik regionalne grupe prijateljstva za zemlje Zapadnog Balkana pozdravila je prisutne i izrazila zadovoljstvo povodom posete Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Istakla je da je poseta Srbiji realizovana u okviru posete zemljama Zapadnog Balkana, koje teže priključenju Evropskoj uniji. Upoznala je prisutne da Regionalna grupa prijateljstva za zemlje Zapadnog Balkana ima delegirane predsednike za svaku zemlju.

Marta de Sidrak je izrazila zadovoljstvo zbog svih sastanaka tokom posete, kao i mogućnošću da se francuski parlamentarci bolje upoznaju sa procesom evrointegracija Srbije, ustavnih reformi, reformi pravosuđa i procesom međustranačkog dijaloga. Takođe je istakla da će preneti pozive upućene predsednicima oba doma francuskog parlamenta, uz nadu da će se i poseta srpske delegacije Parizu realizovati uskoro.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4