27. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiom

27. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiom

Sreda, 27. oktobar 2021.

Susret predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiom

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiom.


U srdačnom i prijateljskom razgovoru dvojice bivših kolega istaknuto je da su odnosi između Republike Srbije i Narodne Republike Kine tradicionalno dobri i da su uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli jedan potpuno novi nivo.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić iskoristio je priliku da još jednom izrazi veliku zahvalnost Narodnoj Republici Kini za pomoć koju je tokom prethodne godine uputila narodu Srbije zbog krize izazvane pandemijom virusa Kovid-19. Nesebična pomoć koju Kina nastavlja da pruža je pravi dokaz strateškog partnerstva i prijateljstva između naše dve zemlje.

Ministar spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Ji izrazio je zahvalnost bivšem kolegi na srdačnoj dobrodošlici i rekao da njegova današnja poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje. Zahvalio je predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću na doprinosu koji je na svojim prethodnim funkcijama dao razvoju dobrih odnosa između Srbije i Kine, posebno ističući da je Ivica Dačić bio prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio Kinu u februaru prošle godine na početku pandemije. Srbija je tada jasno pokazala podršku i solidarnost u izazovnom i teškom trenutku za Kinu.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izrazio je zahvalnost na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Takođe je istakao zainteresovanost Srbije za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i unapređenje saradnje u različitim oblastima.

Kada je u pitanju rad parlamenata, sagovornici su konstatovali da bilateralni parlamentarni odnosi između dve zemlje danas dobijaju novi zamah kroz sveobuhvatno strateško partnerstvo. Saradnja poslanika realizuje veoma uspešno kroz saradnju grupa prijateljstva i kroz rad Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa.

Državni savetnik i ministar Vang Ji preneo je pozdrave predsednika kineskog parlamenta Li Žansua predsedniku NSRS Ivici Dačiću.

Predsednik Skupštine istakao je da sa svojim kineskim kolegom Li Žanšuom nastoje da daju dodatni doprinos razvoju parlamentarne saradnje, o čemu svedoče njihovi onlajn sastanci. Izrazio je nadu da će uskoro imati prilike i da razmene posete.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednici NSRS Vladimir Orlić i Radovan Tvrdišić, šef polaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović i šef poslaničke grupe prijateljstva sa NR Kinom Žarko Obradović.


Foto galerija