17. jun 2021. Učesnici sastanka

17. jun 2021. Učesnici sastanka

Četvrtak, 17. jun 2021.

Susret predsednice Poslaničke grupe prijateljstva sa Irakom sa višim državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Irak

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Irakom Samira Ćosović i član Grupe Zoran Tomić, razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa sa višim državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Irak Nizarom Al Huarlahom, koji boravi u poseti Republici Srbiji.


Samira Ćosović je navela da prijateljstvo naše dve zemlje traje duže od šest decenija i da datira još iz perioda bivše Jugoslavije. Između Srbije i Iraka nema otvorenih pitanja, istakla je ona i dodala da uvek ima prostora za unapređenje saradnje u različitim oblastima.

Ćosović je navela da je međuparlamentarna saradnja bitan segment bilateralnih odnosa i iznela uverenje da će, u skladu sa poboljšavanjem epidemiološke situacije, uskoro doći do planirane razmene poseta parlamentarnih delegacija. To će doprineti produbljivanju saradnje poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta, ali i radnih tela, navela je ona. Ukazala je da je od izuzetne važnosti unaprediti i saradnju unutar međunarodnih parlametarnih organizacija, naročito Interparlamentarne unije.

Samira Ćosović se zahvalila sagovorniku na principijelnom stavu Iraka u vezi sa nepriznavanjem samoproklamovane nezavisnosti tzv. države Kosovo, uprkos spoljnim pritiscima i konstatovala da postoji obostrana podrška između naših država po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

U razgovoru je navela da Srbija daje i punu podršku iračkoj borbi protiv Islamske države, kao i spremnost Srbije za saradnju sa Irakom u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Iraka Al Huarlah složio se sa sagovornicom da naše dve zemlje imaju dugu istoriju prijateljskih odnosa. Istakao je da parlamenti mogu dati veliki doprinos u oblasti diplomatije i da je od obostranog interesa razmena iskustava i znanja parlamentaraca.

Izneo je podršku za stav Srbije po pitanju Kosova i Metohije, navodeći da se i Irak nalazi u sličnoj situaciji, i da takođe pokazuje odlučnost da se problemi sa susedima reše mirnim putem i da se ostvari regionalna bezbednost i saradnja.

Nizar Al Huarlah je ukazao da postoji mnogo savremenih izazova, kao što su terorizam, migracije, klimatske promene, koje zahtevaju udružene napore i globalnu saradnju da bi bili pobeđeni.

Član PGP Zoran Tomić je istakao je usmerenost Srbije na regionalnu saradnju i održavanje dobrosusedskih odnosa, o čemu svedoči i donacija vakcina državama regiona, u borbi protiv pandemije izazvane korona virusom. Tomić je istakao i kao veoma bitnu, inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uspostavi „Mini Šengen“, radi unapređenja regionalne saradnje, ali i evropkih integracija država Zapadnog Balkana.

Tokom sastanka, sagovornici su zajednički ocenili da je saradnja u oblasti vojne industrije od velikog značaja, kao i da postoji neiskorišćeni potencijal za unepređenje saradnje Srbije i Iraka u oblastima građevine, energetike, infrastrukture, prehrambene industrije i IT, kao i u oblastima kulture i obrazovanja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3