15. april 2021. Susret predsednice PGP sa Marokom sa ambasadorom Kraljevine Maroka u Srbiji

15. april 2021. Susret predsednice PGP sa Marokom sa ambasadorom Kraljevine Maroka u Srbiji

Četvrtak, 15. april 2021.

Susret predsednice PGP sa Marokom sa ambasadorom Kraljevine Maroka u Srbiji

U Domu Narodne skupštine održao se sastanak predsednice PGP sa Marokom Tamare Pilipović sa ambasadorom Kraljevine Maroka u Republici Srbiji Nj. E. Mohamedom Amineom Belhažom na kom se razgovaralo o tradicionalno prijateljskim odnosima dve zemlje.


Tamara Pilipović je izrazila zadovoljstvo zbog susreta sa ambasadorom i istakla da su bilateralni odnosi dve zemlje na visokom nivou, ali da se i dalje uspešno razvijaju i dodatno osnažuju, kroz jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Istakla je da je diplomatski odnosi uspostavljeni 1957. godine, uz određene stagnacije 2004. godine, kada je Srbija povukla priznanje Zapadne Sahare, nakon čega su uspostavljeni uspešni diplomatski odnosi.

Predsednica PGP sa Marokom zahvalila je ambasadoru Belhažu na principijelnoj podršci njegove zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i naglasila da je pozicija Srbije po pitanju Zapadne Sahare poznata i nepromenjiva, što dodatno govori da naše dve zemlje vezuje privrženost međunarodnom pravu.

Takođe, izrazila je zahvalnost rukovodstvu Maroka na glasanju protiv prijema takozvanog Kosova u UNESKO i Interpol.

Pilipović je ukazala i na odličnu parlamentarnu saradnju o kojoj svedoče uzajamne posete predsednika parlamenata dve zemlje i podsetila na podatak da je 2018. godine potpisan Memorandum o razumevanju dve zemlje. Ukazala je da je poslednja parlamentarna poseta bila 2019. godine i izrazila očekivanje da će se čim se poboljša epidemiološka situacija razmena poseta nastaviti. Prema njenim rečima, postoji prostor i potencijal za dalji razvoj parlamentarne saradnje, naročito kroz saradnju radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva.

Kada je u pitanju ekonomka saradnja, navela je da je uvoz u deficitu, da Maroko dobro posluje na našem tržištu, dok Srbija malo slabije na marokanskom.

Dodala je da su u Maroku prisutne srpske firme, poput Hemofarma iz Vršca, Tetrapaka, Mostogradnje Beograd, dok interes za marokansko tržište imaju Energoprojekt i Hidrotehnika.

Pilipović je istakla da se Republika Srbija odgovorno ponela u borbi protiv pandemije, da se proces vakcinacije sprovodi odlično i da su građanima na raspolaganju četiri vrste vakcine. Naglasila je da je Srbija pružila podršku i regionu, omogućivši ljudima iz regiona vakcinisanje u našoj zemlji. Takođe, dodala je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je i stranim diplomatama omogućila vakcinisanje. U vrlo kratkom vremenu izgrađene su dve kovid bolnice, u cilju zbrinjavanja obolelih od COVID-19 i pružanja pomoći zdravstvenom sistemu, kao i da je u izgradnju još jedna kovid bolnica, u Novom Sadu. Takođe, ukazala je da je Republika Srbija u 2020. godini, kada je ceo svet zahvatila pandemija korona virusa, ostvarila najmanji pad BDP u Evropi.

Ambasador Maroka se složio sa predsednicom PGP da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da se zasnivaju na poverenju i međusobnom poštovanju. Potvrdio je da naše dve zemlje vezuje privrženost međunarodnom pravu i interesi koji se zasnivaju na odbrani teritorijalnog integriteta zemalja i međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama. Ambasador je dodao da je Maroko pored toga što je glasao protiv članstva Kosova u UNESKO i Interpol, glasao i protiv njegovog ulaska u Svetsku carinsku organizaciju. Da je saradnja dve zemlje intenzivna svedoči i podatak da je od 2017. godine realizovano 16 međusobnih poseta, podvukao je ambasador.

Sagovornici su razgovarali i o programu „Svet u Srbiji“ u okviru kojeg su prošle godine obezbeđene dve stipendije za studente iz Maroka, dok je u ovoj godini to pravo steklo šest studenata.

Na kraju sastanka je zaključeno da su odnosi Maroka i Srbije prijateljski i iskreni i da postoji prostor za dodatnu saradnju u oblasti poljoprivrede, odbrane, kulture, obrazovanja i ekonomije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6